Este cea mai bogată legumă în antioxidanți! Cum o pregătești și cum te ajută
Publicat pe 13.07.2016 la 15:06 Actualizat pe 13.07.2016 la 15:14
Tot mai multe persoane renunţă la alimentaţia necorespunzătoare şi adoptă un stil de viaţă sănătos. În buătăria europeană, în topul alimentelor de bază recomandate pentru un regim alimentar adecvat se află lintea.
Tot mai multe persoane renunţă la alimentaţia necorespunzătoare şi adoptă un stil de viaţă sănătos. În bucătăria europeană, în topul alimentelor de bază recomandate pentru un regim alimentar adecvat se află lintea.
Lintea este o sursă importantă de antioxidanţi care apără organismul de apariţia unor boli cardiovasculare, cancer sau boli de îmbătrânire.
Lintea conţine foarte multe minerale: fosfor, zinc, magneziu şi fier. Fosforul are un rol vital în menţinearea sănătăţii oaselor şi a dinţilor. Fierul este esenţial pentru transportul oxigenului în organism şi pentru formarea globulelor roşii în sânge. Zincul accelerează cicatrizarea rănilor şi magneziul întăreşte sistemul imunitar.
De aseamena, lintea are un conţinut ridicat de vitamine, în special grupul de vitamine B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9). Vitamina B9 este indispensabilă femeilor însărcinate pentru că ajută la dezvoltarea sănătoasă a bebeluşului. În plus, lintea sporeşte nievelul de energie al organismului, combate anemia şi creşte rezistenţa fizică la efort.
Indiferent de culoare, verde, roşie, portocalie, neagră sau maro, lintea se poate găti în mai multe sortimente şi necesită un timp redus de pregătire. Înainte de a se pune la fiert, trebuie spălată foarte bine. Se poate lăsa la înmuiat peste noapte şi boabele care plutesc se aruncă.
Supa de linte este gustoasă şi foarte uşpr de pregătit: lintea se fierbe, împreună cu legumele preferate, ca pentru orice supă, iar spre final, pentru un plus de gust, se poate adăuga puţin chimen sau coriandru. Se poate consuma şi în salată cu alte legume precum roşii, ardei sau broccoli.