Este glutenul bun pentru tine? Caracteristici și mituri
Publicat pe 06.07.2015 la 13:54 Actualizat pe 06.07.2015 la 14:03
Glutenul este o proteină prezentă în grâu, orez, secară și triticale, dar și ovăz, pentru că vine in contact cu glutenul în timpul prelucrării și ambalării.
Glutenul este o proteină prezentă în grâu, orez, secară și triticale, dar și ovăz, pentru că vine in contact cu glutenul în timpul prelucrării și ambalării. Deși o dietă săracă în gluten este foarte importantă pentru oamenii care suferă de o boală celiacă, s-ar putea să nu fie o alegere bună pentru toată lumea.
Este glutenul dăunător?
În timp ce glutenul singur nu are nici un beneficiu pentru corpul uman, o dietă fără gluten are multe dezavantaje, în acord cu sfaturile medicale. Când alegi o dietă fără gluten, există șanse mari să duci lipsă de fibre, vitamine și minerale importante.
Glutenul este cu siguranță rău pentru tine, dacă suferi de boala celiacă sau alte forme ale intoleranței și sensibilității la gluten, dar nu are implicații negative pentru sănătate pentru cei mai mulți dintre oameni.
De ce nu este benefic glutenul chiar dacă nu suferi de intoleranță la acest produs?
Chiar dacă nu ai fost diagnosticată cu intoleranță la gluten, poți beneficia de o dietă fără gluten, deși cei mai mulți dintre oameni sunt sfătuiți să nu o facă. Cei care susțin dieta fără gluten spun că 80% din populație sunt sensibili la acest produs, dar se pare că nu este nimic cert odată ce nu există studii științifice care să estimeze numărul de oameni cu mici probleme în digerarea lui.
Citeste aici mai multe despre intoleranta la gluten.