Experiment: este zahărul mai periculos decât cocaina?
Publicat pe 21.12.2016 la 14:52 Actualizat pe 21.12.2016 la 14:59
Specialistii au avertizat in repetate randuri ca zaharul da dependenta.
Zahărul e omniprezent în alimentaţia noastră. E disponibil oriunde şi oricând, sub forma produselor dulci, dar şi a celor sărate. Consumul excesiv de zahăr reprezintă unul dintre puţinii parametri asupra cărora putem acţiona, având o alimentaţie mai sănătoasă şi făcând mai multă mişcare. Zahărul consumat în exces contribuie într-un mod hotărâtor la creşterea incidenţei obezităţii, diabetului sau a bolilor cardiovasculare.
Danièle Gerkens, jurnalistă specializată pe sănătate la ediţia franceză a revistei Elle, a realizat un experiment, nu din perspectiva medicului specialist sau a nutriţionistului, ci a omului obişnuit. Ea a aflat pe propria piele care sunt beneficiile fizice și psihice după renunţarea timp de un an la consumul de zahăr.
Iată ce a constatat Danièle Gerk:
- după 3 săptămâni: diminuarea oboselii şi creşterea energiei;
- după 5-6 săptămâni: un ten mai luminos şi o piele mai sănătoasă;
- ridurile încep să estompeze, iar digestia se îmbunătăţeşte;
- după 3-4 luni: pierdere în greutate fără niciun efort, cu precădere în zona abdominală, unde depozitele de grăsime sunt cele mai periculoase pentru sistemul cardiovascular;
- după 6 luni: dispariţia aproape totală a afecţiunilor inflamatorii cronicizate – sinuzită sau alergie la polen.
Danièle a povestit cum a reușit acest lucru: totul începe cu nişte paşi simpli... să bei cu un suc mai puţin pe zi, să adaugi în ceai sau în cafea puţină miere în loc de zahăr, să nu cumperi un aliment dacă zahărul se numără printre primele lui trei ingrediente, să nu mănânci desert la fiecare masă…
Întraga ei experiență este povestită în cartea ”ZÉRO SUCRE”, publicată în Franţa în aprilie 2015. În decembrie, Editura Philobia a lansat cartea și pe piața din România, cu titlul ”Zahărul, mai periculos decât cocaina?”.