Feniculul trateaza afectiunile respiratorii de sezon

Publicat pe 25.03.2011 la 14:12 Actualizat pe 25.03.2011 la 14:14

Apreciat ca un excelent fortifiant si stimulent al digestiei, feniculul este un bun remediu pentru afectiuni respiratorii precum laringita, bronsita, astmul bronsic sau tusea convulsiva.

Asemanator mararului, feniculul este folosit in medicina populara romaneasca drept condiment si planta medicinala. In afectiunile respiratorii calmeaza tusea convulsiva si astmatica, iar in cazul bronsitei usureaza expectoratia si calmeaza inflamatiile gatului. Este bun, de asemenea, pentru laringita, amigdalita, faringita, bronsita, astm bronsic si tuse convulsiva.

In combinatie cu semintele de coriandru, feniculul este recomandat pentru gazele abdominale, balonare, pentru reglarea temperaturii corporale si imbunatatirea digestiei. In plus, aceasta planta ar trebui introdusa in alimentatia zilnica, deoarece confera o stare de multumire, satietate chiar, motiv pentru care este foarte utila in curele de slabire sau pentru a controla apetitul.

Calmeaza persoanele iritate

Laptele dulce cu seminte de fenicul este recomandat celor usor iritabili sau nervosi. Intr-un pahar de lapte fierbinte se pune o lingurita de pulbere macinata fin de seminte de fenicul. Se lasa sa se raceasca, apoi se bea cu inghitituri mici.
Mod de folosire


Ceai - se pun 4 lingurite de seminte intr-un litru de apa clocotita si se fierbe 5 minute la foc mic. Se ia ceaiul de pe foc, se acopera si lasa 15 minute, inainte de a-l strecura. Se bea cate o cana de 3-4 ori pe zi.


Pulbere - semintele se macina fin cu rasnita electrica de cafea si se cerne prin sita. Se ia 1 lingurita rasa de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba vreme de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa.


Infuzie - 1 lingurita de pulbere de fenicul se opareste cu o cana de apa (lapte sau apa de orez), se lasa 20 de minute, dupa care se filtreaza. Se consuma indulcit cu miere sau ca atare.


Tinctura de fenicul - se obtine prin amestecul a 100 g de pulbere macinata fin cu 500 ml alcool alimentar de 50 de grade. Amestecul se lasa la macerat timp de 7-8 zile la caldura si se agita de cate trei ori pe zi. Se strecoara prin tifon si se pastreaza in sticle inchise la culoare. Tinctura de fenicul are proprietati expectorante, bronhodilatatoare, antispastice in astm, tuse spastica si faringita. Se administreaza diluata cu apa fiarta si racita: o lingurita de tinctura la o cana de apa, de trei ori pe zi.


Uleiul esential - se foloseste in aromaterapie, dar este recomandat si pentru ingrijirea pielii uscate si calmarea pielii iritate. Utilizat la masaj, ajuta la reducerea celulitei, la eliminarea toxinelor si a durerilor reumatice, lasa pielea elastica, neteda, fiind un excelent factor de relaxare.


Contraindicatii

Nu se foloseste in caz de sarcina, la copii sub 6 ani si nici la persoane epileptice. In doze mari manifesta efect narcotic.


Leguma si condiment

Bulbul, frunzele si semintele de fenicul se folosesc in multe bucatarii din lume. Poate fi consumat crud (in salate), fiert, sotat, fript sau chiar marinat. Semintele sunt bune ca aromatizant pentru dulciuri. Impreuna cu semintele de anason si cu scortisoara se poate obtine o combinatie aromata deosebit de savuroasa pentru prajituri sau pentru salatele de fructe. Frunzele aromatizeaza salatele, iar tulpina si bulbul pot fi consumate alaturi de branza, pe gratar sau pot fi servite in sos de rosii cu usturoi.

foto: worldcommunitycookbook.org
Citeste si Revista Felicia!

În articolul

Feniculul trateaza afectiunile respiratorii de sezon

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2025. Racii au o stare foarte bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cât câştigă un nepalez angajat la un supermarket din România: "Cel mai greu este drumul spre muncă"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care au nevoie de o schimbare în viața lor. Nativii care sunt sfătuiți să facă asta în perioada următoare
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Cât de frumoasă este Adina Maria, femeia cu care Cristi Tănase este în proces de divorţ: „Unii aleg să se piardă în vicii!”
MediCOOL
Cum poți preveni osteoartrita. Ce poți face pentru a-ți adapta stilul de viață
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
MediCOOL
Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz. Ce se întâmplă dacă mănânci în exces această cereală
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x