Feniculul trateaza afectiunile respiratorii de sezon

Publicat pe 25.03.2011 la 14:12 Actualizat pe 25.03.2011 la 14:14

Apreciat ca un excelent fortifiant si stimulent al digestiei, feniculul este un bun remediu pentru afectiuni respiratorii precum laringita, bronsita, astmul bronsic sau tusea convulsiva.

Asemanator mararului, feniculul este folosit in medicina populara romaneasca drept condiment si planta medicinala. In afectiunile respiratorii calmeaza tusea convulsiva si astmatica, iar in cazul bronsitei usureaza expectoratia si calmeaza inflamatiile gatului. Este bun, de asemenea, pentru laringita, amigdalita, faringita, bronsita, astm bronsic si tuse convulsiva.

In combinatie cu semintele de coriandru, feniculul este recomandat pentru gazele abdominale, balonare, pentru reglarea temperaturii corporale si imbunatatirea digestiei. In plus, aceasta planta ar trebui introdusa in alimentatia zilnica, deoarece confera o stare de multumire, satietate chiar, motiv pentru care este foarte utila in curele de slabire sau pentru a controla apetitul.

Calmeaza persoanele iritate

Laptele dulce cu seminte de fenicul este recomandat celor usor iritabili sau nervosi. Intr-un pahar de lapte fierbinte se pune o lingurita de pulbere macinata fin de seminte de fenicul. Se lasa sa se raceasca, apoi se bea cu inghitituri mici.
Mod de folosire


Ceai - se pun 4 lingurite de seminte intr-un litru de apa clocotita si se fierbe 5 minute la foc mic. Se ia ceaiul de pe foc, se acopera si lasa 15 minute, inainte de a-l strecura. Se bea cate o cana de 3-4 ori pe zi.


Pulbere - semintele se macina fin cu rasnita electrica de cafea si se cerne prin sita. Se ia 1 lingurita rasa de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba vreme de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa.


Infuzie - 1 lingurita de pulbere de fenicul se opareste cu o cana de apa (lapte sau apa de orez), se lasa 20 de minute, dupa care se filtreaza. Se consuma indulcit cu miere sau ca atare.


Tinctura de fenicul - se obtine prin amestecul a 100 g de pulbere macinata fin cu 500 ml alcool alimentar de 50 de grade. Amestecul se lasa la macerat timp de 7-8 zile la caldura si se agita de cate trei ori pe zi. Se strecoara prin tifon si se pastreaza in sticle inchise la culoare. Tinctura de fenicul are proprietati expectorante, bronhodilatatoare, antispastice in astm, tuse spastica si faringita. Se administreaza diluata cu apa fiarta si racita: o lingurita de tinctura la o cana de apa, de trei ori pe zi.


Uleiul esential - se foloseste in aromaterapie, dar este recomandat si pentru ingrijirea pielii uscate si calmarea pielii iritate. Utilizat la masaj, ajuta la reducerea celulitei, la eliminarea toxinelor si a durerilor reumatice, lasa pielea elastica, neteda, fiind un excelent factor de relaxare.


Contraindicatii

Nu se foloseste in caz de sarcina, la copii sub 6 ani si nici la persoane epileptice. In doze mari manifesta efect narcotic.


Leguma si condiment

Bulbul, frunzele si semintele de fenicul se folosesc in multe bucatarii din lume. Poate fi consumat crud (in salate), fiert, sotat, fript sau chiar marinat. Semintele sunt bune ca aromatizant pentru dulciuri. Impreuna cu semintele de anason si cu scortisoara se poate obtine o combinatie aromata deosebit de savuroasa pentru prajituri sau pentru salatele de fructe. Frunzele aromatizeaza salatele, iar tulpina si bulbul pot fi consumate alaturi de branza, pe gratar sau pot fi servite in sos de rosii cu usturoi.

foto: worldcommunitycookbook.org
Citeste si Revista Felicia!

În articolul Feniculul trateaza afectiunile respiratorii de sezon:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Regele Charles a luat o decizie importantă privind tratamentul pentru cancer. Monarhul „refuză” chimioterapia, potrivit presei internaționale
Catine.ro
Regele Charles a luat o decizie importantă privind tratamentul pentru cancer. Monarhul „refuză” chimioterapia, potrivit presei internaționale
Capitala şi 12 judeţe, sub cod galben de vreme severă în următoarele ore. Lapoviță  și ninsori la munte
observatornews.ro
Capitala şi 12 judeţe, sub cod galben de vreme severă în următoarele ore. Lapoviță și ninsori la munte
Interviu cu Cristina Ciobănașu și Bianca Purcărea. De ce echipă se tem cel mai mult. "Ne tremură port-jartierele de frică"
a1.ro
Interviu cu Cristina Ciobănașu și Bianca Purcărea. De ce echipă se tem cel mai mult. "Ne tremură port-jartierele de frică"
Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au
HelloTaste.ro
Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au
3 zodii experimentează o transformare majoră în plan personal pe 18 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Catine
3 zodii experimentează o transformare majoră în plan personal pe 18 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
useit.ro
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Milionarul român care construieşte un castel în România, detalii despre cei 1.400 de angajaţi: „Oamenii se uită şi la 20 de lei”
as.ro
Milionarul român care construieşte un castel în România, detalii despre cei 1.400 de angajaţi: „Oamenii se uită şi la 20 de lei”
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
MediCOOL
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Şoc meteo în România! Cea mai rece dimineață de mai din ultimii 50 de ani! Termometrele au arătat până la -8 grade
Spynews
Şoc meteo în România! Cea mai rece dimineață de mai din ultimii 50 de ani! Termometrele au arătat până la -8 grade
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
DeParinti
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
MediCOOL
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post
HelloTaste
Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post
close
x