Frunzele de nuc si vita-de-vie iti mentin sanatatea
Publicat pe 09.10.2010 la 12:11 Actualizat pe 09.10.2010 la 12:29
Este perioada in care frunzele de nuc si frunzele de vita imprumuta din nuantele toamnei. Asadar, grabiti-va sa le culegeti cat inca mai sunt verzi, va sfatuieste Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med. Astfel, va veti putea bucura de proprietatile terapeutice ale acestora, proprietati care nu sunt putine.
STIMULEAZA DIGESTIA
Frunzele de nuc au un parfum puternic, specific, dar o data cu uscarea acesta dispare. Nici gustul nu este tocmai placut, fiind usor amar. Frunzele de nuc contin uleiuri volatile, multe minerale, amidon si albumina. Se pot folosi sub forma de infuzie sau decoct. In cazul in care se administreaza intern, infuzia stimuleaza digestia. "Se administreaza cate o lingura de infuzie din ora in ora", adauga specialistul nostru. In diabetul zaharat, infuzia din frunze de nuc ajuta la scaderea nivelului glicemiei.
COLOREAZA PARUL
Daca se administreaza extern, decoctul este eficient pentru calmarea picioarelor obosite. In acest caz se fac bai. Totodata, pentru ca acesta are un rol de calmare, specialistul nostru il recomanda pentru tratarea ranilor.
Daca doriti stimularea cresterii parului, apelati cu incredere tot la decoctul de frunze de nuc. Iar daca v-ar placea ca parul sa capete o nuanta roscata, adaugati-l in apa de clatit.
Spalaturile cu decoct sunt eficiente in cazul candidozelor, atat ale celor bucale, cat si ale celor genitale.
ATENUEAZA CEARCANELE
Frunzele de vita-de-vie contin saruri minerale, flavonoizi, lecitina. Folosita intern, infuzia regleaza ciclul menstrual. De asemenea, este foarte buna in sangerarile aparute la menopauza.
Specialistul nostru va recomanda infuzia din frunze de vita-de-vie pentru a tempera pofta de mancare. Aceasta se administreaza inainte de masa. "Rolul acesteia este de a scadea apetitul, dar trebuie adoptat si un stil de viata echilibrat, cu dieta si exercitii fizice, mentioneaza doctor Cristina Balanescu.
Extern, baile cu decoct de vita-de-vie trateaza hemoroizii si, la picioare, imbunatatesc circulatia sangelui. Decoctul poate fi folosit in dermatite, eczeme.
Spalaturile zilnice cu decoct de vita-de-vie calmeaza mancarimile ce insotesc conjunctivita. Cu rol cosmetic, specialistul nostru recomanda decoctul pentru atenuarea cearcanelor si a acneei.
Citeste si Jurnalul National
Sursa foto: flowers.vg