Furia - numai buna pentru sanatate

Publicat pe 20.04.2011 la 16:03 Actualizat pe 20.04.2011 la 16:07

Noi, oamenii, suntem o masinarie imperfecta. Nu ne iese, oricat am vrea, sa nu avem ce sa ne reprosam. Suntem autocritici din plin si ne gasim defecte despre care credem ca stau in calea succesului nostru. Stresul vietii de azi, conditiile exterioare ne impiedica sa reusim sa ne mentinem controlul propus la inceput de zi si… explodam. Fie ne infuriem, barfim, tragem chiulul, fie devenim negativisti. Am crescut fiind convinsi ca aceste defecte ne perpetueaza o stare proasta.

Dar se pare ca nu este chiar asa. Exista si o parte buna in fiecare dintre asa-zisele noastre defecte. Lucrurile despre care stiam ca ne fac rau, ne pot face si un pic de bine, spun specialistii.

Brian Gibson, profesor de psihologie sociala la Central Michigan University, ne incurajeaza, in Oprah Magazine, sa nu ne mai punem cenusa in cap ori de cate ori o mai dam in bara cu cate un defect, ici colo. In contextul potrivit, un defect poate fi un punct forte pentru tine, care sa te stimuleze.

1. Furia

Stim ca a ne infuria ne face rau, ne creste tensiunea arteriala. Insa de multe ori nu reusim sa nu ne infuriem. Vina pe care o simtim e dubla. O data, pentru ca stim ca furia nu ne face bine si evident ne da o stare proasta si a doua, ca din nou dovedim ca nu suntem in stare sa ne controlam, indiferent de ce ne provoaca acei nervi.

Vestea buna: Cata vreme problemele care iti cauzeaza furia nu sunt cronice, caz in care nu ai cum scapa de ele, a te infuria cand te confrunti cu o situatie nedreapta, strigatoare la cer, ajuta sa nu acumulezi stress in organism. Cand iti manifesti furia (in limite decente) in loc sa acumulezi anxietate din cauza furiei inabusite, se elibereaza o cantitate mai mica de hormon al stressului in corp, despre care se stie ca slabeste oasele, creaza depresie si sustine obezitatea.

2. Negativismul


Cand esti pesimist si vezi totul in negru, atragi numai ghinion si neplaceri. Negativistii nu sunt numai enervanti si de evitat, dar nu au sanse mari sa prospere, este credinta pe care o purtam cu noi de mici.

Vestea buna: Scenariile ingrozitoare pe care negativistii le dezvolta in mintea lor ii fac sa fie mai atenti la imprejurarile vietii lor putand astfel preintampina intamplari neplacute pentru ei. "Pesimismul in defensiva - a te gandi la ce se poate intampla rau - transforma nelinistea si anxietatea in actiune" spune Julie K Normen, autoare a cartii "Puterea pozitiva a gandirii negative".

3. Vorbitul urat


A injura e vulgar. A folosi cuvinte urate cand te enervezi este dezgustator. Greu de contracarat aceasta credinta.

Vestea buna: cand iti scapa o injuratura, o vorba neplacuta pe care o regreti ore in sir, de fapt ti se diminueaza frica de acea situatie in care te afli, conform unui studiu realizat de "Neuroreport". In studiu, cei care au stat cu mainile in apa cu gheata si in acelasi timp au fost enervati si au injurat, au simtit cu mult mai putina durere decat in situatia in care si-au infranat manifestarile verbale ale furiei lor. Cercetatorii speculeaza faptul ca injuratul, vorbitul urat la nervi, activeaza in corp raspunsul la factorul stres, iar organismul face fata mai bine stresului.

4. Lipsa de concentrare


Ne simtim vinovati ori de cate ori nu mai reusim sa fim atenti cand ni se vorbeste in intalniri, de catre sefi, in medii in care atentia noastra ar trebui sa fie o arma de baza. Si incepem sa facem cerculete si desene pe hartie, ca sa ne mascam neatentia si incapacitatea de concentrare.

Vestea buna: daca incepi sa desenezi orice pe hartie cand simti ca nu te mai poti concentra, s-a dovedit ca acest lucru de fapt iti stimuleaza creierul si capacitatea de captare a informatiilor din jur la care tu nu mai erai atent, cu 30% mai mult decat daca visezi cu ochii deschisi, vorba din popor "cai verzi pe pereti".

5. Nu poti finaliza ce ai de facut


Nu reusesti sa duci la bun sfarsit lucrul pe care l-ai inceput si faci multe pauze. Tragi de timp ca sa amani incheierea lucrarii si te simti prost.

Vestea buna: culmea, este adevarata vorba "pauzele lungi si dese, cheia marilor succese". Una peste alta, persoanele care fac pauze mai multe din cauza ca nu reusesc sa finalizeze din prima ce au de facut, au un randament de munca mai mare si isi mentin o stare psihica cu mult mai buna decat perfectionistii si workaholicii care cand pun mana pe ceva, nu se opresc pana nu e gata, si eventual si perfect. "Dupa o ora de munca intensa, este greu pentru orice creier sa isi mentina nivelul de concentrare la cota maxima" spune Brent Cooker, cercetator al Universitatii din MelbourneAustralia. Cercetarile acestei universitati cu privire la comportamentul online arata ca persoanele care fac pauze dese ca sa isi verifice emailurile, sa se mai uite cateva minute pe un site ce le place, sunt cu 20% mai productivi decat ceilalti.

6. Mica barfa


Cand intretii lantul barfelor, este un semn de insecuritate, asa se stie. Chiar si de lipsa de caracter.

Vestea buna: O barfa mica poate intari prietenii, cata vreme esti selectiv si atent la ce informatii duci mai departe si mai ales cui le spui. E ok sa barfesti despre ultima amanta a unei vedete despre care ai auzit si tu de la altii, dar nu e ok sa barfesti cu tot biroul despre seful tau. Cand impartasesti informatii savuroase cu prietenii tai, se creaza legaturi mai solide intre voi. Specialistii mai sunt de acord cu faptul ca o mica barfa ne ajuta sa ne conturam mai clar ce consideram un comportament acceptabil sau nu la cei din jurul nostru.

Fiecare dintre noi are propria sa lista de caracteristici pe care le considera defecte si pentru care se judeca si blameaza fie pentru ca le are, fie pentru ca nu le poate depasi. Insa vestea buna este ca aceste defecte ne ajuta. Ne mobilizeaza, ne fac sa facem fata situatiilor de stres, ne contureaza personalitatea. Sa fim mai bine recunoscatori decat critici cu noi insine. In orice situatie exista doua aspecte si ambele pot fi la fel de corecte.


Citeste si Sfatul Parintilor

FOTO: Hepta

În articolul

Furia - numai buna pentru sanatate

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x