Gel care protejeaza de SIDA

Publicat pe 06.01.2011 la 15:48 Actualizat pe 06.01.2011 la 15:51

Un gel experimental a protejat maimutele femele de a fi infectate cu virusul SIDA, dupa cum arata specialistii. Studiul publicat in PLoS ONE arata ca gelul cuprinde un medicament destinat SIDA, cat si un compus din zinc, si a protejat toate animalele testate.

"Gelul a oferit protectie totala, la 21 din 21 de animale, timp de 24 de ore, dupa doua saptamani de aplicare zilnica", au scris cercetatorii. Conform Reuters, gelul are in compozitie o cantitate foarte mica de medicament activ, ceea ce inseamna ca este sigur si ar putea fi ieftin. Melissa Robbiani, de la Population Council, New York, spera ca gelul sa fie testat si pe oameni.

In luna iulie a anului trecut, cercetatorii au anuntat descoperirea unui gel asemanator, care folosea medicamentul tenofovir si care a redus infectia la 39% dintre femeile testate. Cea mai mare rata de infestare cu virusul SIDA se inregistreaza in randul femeilor din Africa, iar specialistii spera sa descopere un medicament care sa permita protejarea de boala, dar si de o sarcina nedorita.

"Numai ideea ca ar putea exista un asemenea medicament ar aduce un beneficiu femeilor din intreaga lume", a declarat Bethany Young Holt, director Coalition Advancing Multipurpose Innovations. Cu toate ca gelul testat nu contine un produs care sa previna o sarcina nedorita, totusi specialistii lucreaza la combinarea gelului cu un inel vaginal care include o substanta contraceptiva.

Ca si alte medicamente destinate HIV, si acesta blocheaza reproducerea lui. Tenofovir, medicamentul folosit in acest gel este disponibil pe piata sub forma de pastila si previne si herpesul. Al doilea ingredient important al gelului este acetatul de zinc, care previne herpesul.

Foto: ght.org.uk

În articolul

Gel care protejeaza de SIDA

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Cele mai noi

Happy People • ieri la 14:24
Actrița din “La Rosa de Guadalupe”, Marystell Molina, s-a stins din viață la vârsta de 76 de ani
Happy People • ieri la 12:35
Telenovele braziliene pe care orice femei trebuie să le vadă. Povești care te vor cuceri din prima secundă
Happy People • ieri la 10:46
Îţi mai aminteşti de Sol din Cameleonii? A devenit mamă de curând și este complet transformată
Happy People • pe 01.12 la 13:15
Imagine adorabilă cu Maite Perioni în copilărie. Cum arăta celebra vedeta când era doar un bebeluș
Happy People • pe 01.12 la 01:19
Allisson Lozz, protagonista din “În numele iubirii”, renunță la cariera din cinematografie. Declarațiile actriței cu privire la motivul care a împins-o să ia această decizie
Happy People • pe 01.12 la 00:48
Actorul din Rebelde, Roberto 'Puck' Miranda, s-a stins din viața la vârsta de 60 de ani