Gimnastica pentru spate
Publicat pe 27.09.2010 la 15:56 Actualizat pe 27.09.2010 la 16:55
Durerile de spate sunt tot mai frecvente si de la varste tot mai fragede, cateva motive fiind sedentarismul, lucrul la calculator, pozitia incorecta a spatelui in timpul lucrului la birou. Acest neajuns poate fi inlaturat prin gimnastica specifica destinata muschilor spatelui.
Exercitiile pentru spate se fac in general prin adaugarea unor elemente ajutatoare. Fie ca se folosesc aparatele din salile de fitness, fie diverse mingi, gantere, ba chiar peretele sau barele din lemn. Cu sprijinul acestora, modalitatea de executie este net imbunatatita.
Setul pentru spate trebuie sa includa o incalzire temeinica. Ora dedicata exercitiilor pentru spate nu trebuie intrerupta de altceva si trebuie pastrat un ritm foarte aerisit. Nicio graba din lume nu trebuie sa impiedice buna respiratie din timpul antrenamentelor pentru musculatura spatelui.
Desi putine, exercitiile se fac lent, ca la streching, dar se repeta de cate ori se decide impreuna cu instructorul de la sala. Tinuta trebuie sa fie controlata in permanenta, privirea inainte si spatele cat se poate de drept. Dupa fiecare repetitie, se respecta pauzele nu mai scurte de 5 minute, timp in care ar fi bine sa se stea in cea mai relaxata pozitie, preferabil intins pe spate.
Antrenorul Alexandru Voicu de la Club Essenza exemplifica patru variante de exercitii.
1. Varianta de incalzire, pozitionare pentru 10 genuflexiuni - trunchi drept, picioare usor departate, bratele intinse in fata.
2. Se flexeaza genunchii pe cat este posibil, mainile raman intinse inainte.
3. Bratele tin la nivelul umerilor bara cu greutati la capete, picioarele usor departate, privirea inainte.
4. Din pozitia 3, se flexeaza usor genunchii, cu pastrarea unui echilibru bun, chiar daca flexarea nu e completa.
5. Rezemat de perete sau de o minge „lipita” de perete, cu bratele incrucisate, spatele foarte drept.
6. Din pozitia 5 se flexeaza puternic genunchii, bratele ramanand la fel; se repeta de cate ori s-a stabilit cu instructorul.
7. Pe aparat, intins pe spate, cu picioarele indoite, bratele tin bara cu gantere la capete intinsa deasupra capului.
8. Se lasa bara in jos, spre piept, mainile trebuie sa tina bara cat mai bine, sa fie cat mai apropiate.
Citeste si Revista Felicia
sursa foto: hepta.ro