Gingivita netratata poate duce la pierderea dintilor!
Publicat pe 06.05.2011 la 14:56 Actualizat pe 06.05.2011 la 14:58
De cele mai multe ori ajungi la stomatolog dupa amanari repetate, atunci cand cel mai probabil durerea devine prea greu de suportat. Problema cu acest rationament este ca anumite boli avanseaza fara sa-ti dai seama si astfel, odata ajuns pe scaunul medicului, complicatiile sunt deja instalate. Gingivita este cel mai bun exemplu in acest caz. Se instaleaza! Evolueaza! Si este depistata adesea mult prea tarziu.
Cine este predispus la gingivita?
Posibilitatea aparitiei acestei boli este mai mare la femei din cauza schimbarilor hormonale de-a lungul vietii (menstruatie, sarcina, menopauza, folosirea de anticonceptionale), dar si la persoanele fumatoare, cu antecedente in familie, sau care sufera de boli ce slabesc sistemul imunitar (diabet, SIDA, leucemie, dieta stricta, stres).
Pentru a preveni aparitia gingivitei specialistii au cateva recomandari simple pe care trebuie sa le respecti:
- Igiena orala corespunzatoare, efectuata zilnic si corect, respectiv periajul dintilor de doua ori pe zi.
- Prin periaj regulat si utilizarea unei periute si paste adecvate, recomandate de medicul dentist, formarea placii bacteriene poate fi controlata.
- Periuta de dinti trebuie schimbata odata la trei luni.
- Ata dentara este la fel de importanta deoarece curata si zonele greu de igienizat.
- Vizitele la stomatolog trebuie efectuate odata la sase luni.
Igienizarea dentara - cel mai bun tratament
Indepartarea depozitelor de tartru (detartraj) este urmata adesea de airflow, o metoda de igienizare ce consta in indepartarea resturilor de tartru si a pigmentilor cu ajutorul unui dispozitiv care arunca un jet de apa si bicarbonat de sodiu bine tolerat si fara dureri. In cazurile mai severe de gingivita, pe langa igienizarea profesionala se vor aplica local substante dezinfectante, iar periajul dentar zilnic, obligatoriu, trebuie urmat timp de o saptamana-doua de clatiri suplimentare cu apa de gura.
Sfatul specialistului
"Ca orice boala netratata la timp, un pacient care sufera de gingivita poate ajunge la afectiuni dentare grave si chiar pierderea dintilor. Daca se observa simptome precum gingii inflamate, rosii, sensibile sau daca acestea sangereaza usor la atingeri (in timpul periajului, al mesei) este important ca persoana respectiva sa apeleze la un medic specialist", a declarat Elena Sandulescu, medic dentist generalist.
Citeste si Revista Felicia
FOTO: ocdentalcenter.com