Hepatita B submineaza organismul pe tacute

Publicat pe 12.12.2010 la 10:16

Hepatita provocata de virusurile B si C inseamna o veritabila pacoste navalita pe capul lumii moderne. Sunt infectati cu virusuri ce ataca ficatul milioane de oameni de pe intinsul planetei. Partea negativa consta si in faptul ca virusurile hepatice B si C sunt sirete, submineaza organismul pe tacute, il ruineaza fara sa dea semne clare si subrezirea lui se intinde pe 10-25 de ani.

Virusurile hepatice B si C sunt primejdioase si iarasi primejdioase. Virusul C pare ca se trateaza mai usor, dar nu s-a gasit vaccinul impotriva lui, iar perioada de atac se intinde pe 20-25 de ani. Virusul B se trateaza mai greu, perioada de atac e mai scurta, de 10-15 ani, insa vaccinul e eficient.

Dupa ce prin anii 1994-1995 s-a introdus obligatoriu vaccinul anti-B la toti nou-nascutii, incidenta infectiei cu virusul B a scazut in Romania de la 12%-13% la 7,5%-8%. Profesorul Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, explica infectia cu virus hepatic B.

Virusul B nu moare prin fierbere, el moare la 120 de grade. Circa 60% dintre infectiile cu B se vindeca fara tratament specific. Aparitia hepatitei B in faza acuta se observa prin ingalbenirea ochilor, urina inchisa la culoare spre tenta berii, prin greata, varsaturi, lipsa de pofta de mancare, oboseala, chef de somn, stare de disconfort. Transaminazele sunt crescute si trebuie facute si alte teste. Daca se depisteaza virusul B, se trece la tratament cu interferon (din clasa citostaticelor, fara sa fie vorba despre cancer) si cu lamivudina (un antiviral imprumutat din terapiile impotriva HIV).

Circa 40% raman infectati cu B. Dupa sase luni, prin tratament, bolnavii s-au vindecat daca in sange au anticorpi HBS. Daca in analize nu se gasesc anticorpi HBS, bolnavul ramane cu antigenul HBS care spune ca virusul B e prezent, dar nu spune daca e activ si daca se inmulteste sau doarme. Se trece la analizarea incarcaturii virale. Daca e nedetectabila, se analizeaza un tip de marker Hbe pentru a evalua riscul de a contamina sexual partenera cu virusul B. Partenerul celui cu B trebuie vaccinat de trei ori in sase luni, trebuie protejat cu prezervativ si dupa sase luni el are anticorpi HBS.

Dupa tratament de sase luni, daca pacientul are incarcatura virala nedetectabila, inseamna ca e purtator sanatos de virus B care nu se multiplica. E un pact de neagresiune intre virus si ficat si organismul trebuie lasat sa stapaneasca situatia si trebuie monitorizat anual toata viata. Daca imunitatea nu a gonit virusul, incepe batalia ca, prin tratament, sa se impiedice hepatita cronica, ciroza, cancerul hepatic.

Citeste si Jurnalul National!

sursa foto: ragepk.com

În articolul

Hepatita B submineaza organismul pe tacute

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce e bun, ce nu e bun"
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x