Hidrosadenita: boala favorizata de transpiratia excesiva

Publicat pe 20.08.2010 la 13:44 Actualizat pe 20.08.2010 la 14:03

Hidrosadenita este mai frecventa la persoanele care prezinta concomitent acnee severa si boala pilonidala - chist in pielea in partea de jos a spatelui.


In zona axilara abunda glandele su­do­ripare si firele de par, ceea ce, in con­ditiile unei veri calduroase, pre­dis­pune la numeroase neplaceri, dar si la probleme medicale. In plus, aceste glande sudoripare sunt diferite de cele obisnuite, care se gasesc pe in­trea­ga suprafata a corpului.



Ele sunt mult mai mari, se dezvolta complet la pu­bertate, paralel cu organele genitale, se gasesc in regiunea axilara, dar si in jurul organelor genitale, anusului, perineului, areolei mamare, sub sa­ni sau pe fese si produc o secretie su­dorala specifica: mai redusa, mai con­centrata, avand un miros caracteristic.



In mod specific, ele sunt conectate la un folicul pilos (fir de par) si glanda sa sebacee, ceea ce poate impieta asupra functionarii lor normale. Astfel, uneori, secretia glandulara sudorala vascoasa impreuna cu substantele grase secretate de glanda sebacee ajung sa blocheze canalul folicular, cu acumularea produsilor in interior, ceea ce genereaza inflamatie si, ulterior, infectie (in principal cu stafilococ, dar in timp si cu alti germeni). Afectiunea este trenanta, greu de vindecat, cu numeroase recidive si cu tendinta de a se extinde la adancime sau la suprafata.


Boala afecteaza 1% din populatie. Cazurile sunt mai frecvente la persoanele tinere sau adulte (de la varsta pubertatii la 40-50 de ani), femeile fiind afectate intr-un numar mai mare decat barbatii. Factorii de risc sunt: obezitatea, transpiratia excesiva specifica zilelor caniculare sau ac­ti­vi­ta­ti­lor fizice intense, folosirea unor deo­dorante iritante sau producerea de microtraumatisme locale (ma­ne­vre brutale de indepartare a parului sau imbracamintea prea stramta, care se freaca de piele).



Boala are un evident determinism genetic, dar si hormonal, fiind incriminat un nivel redus de estrogeni. In plus, exista o patogenie evidenta a aparatului folicular, deoarece hidrosadenita este mai frecventa la persoane care prezinta concomitent acnee severa si boala pilonidala (aparitia unui chist in pielea din partea de jos a spatelui, deasupra santului interfesier).


Initial, apare o senzatie de man­ca­rime sau de jena locala, urmata de for­marea unor noduli rosii si du­re­rosi. Acestia pot persista sa­p­tamani la rand sau pot creste rapid, ajungand cat o nuca, dupa care se sparg, elimi­nand puroi. Afectiunea se vindeca prin aparitia unei cicatrice locale, je­nan­te. Dar este posibil sa se cronici­ze­ze, cu aparitia repetata a abceselor de cateva ori pe an, sa se extinda la glan­dele din vecinatate sau sa apara in alte zone, chiar pe cealalta parte a cor­pului, si sa evolueze in profunzi­me.



Din pacate, tratamentul nu vindeca radical afectiunea, dar trateaza manifestarile si previne aparitia altora noi. In formele usoare, se aplica comprese calde si se spala repetat, cu blandete zona, cu un sapun antibacterian. In formele mai grave, se recurge la antibiotice, desi acestea nu au totdeauna efectul scontat. Ele se aplica local sub forma de solutii sau unguente sau se prescriu pe cale generala (de obicei o asociere de antibiotice, pe o durata de doua saptamani).


Se mai pot folosi corticosteroizi (oral sau injectatii in le­ziune) sau retinoizi (care scad secretia sebacee). In cazurile mai com­plicate, se recurge la tratament chi­rurgical: incizie si drenaj sau excizie cu refacerea zonei.

Citeste si Jurnalul National

Sursa foto: skinrevision.net

În articolul

Hidrosadenita: boala favorizata de transpiratia excesiva

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
a1.ro
Horoscop weekend 23- 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
HelloTaste.ro
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Catine
Viața se schimbă pentru aceste două semne zodiacale în ziua de 25 noiembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
useit.ro
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
as.ro
Gigi Becali a început să râdă, după ce a votat! Mesajul transmis la ieşirea de la urne
MediCOOL
Exerciții fizice pentru a ameliora inflamația. Cum pot ajuta la gestionarea simptomelor
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
DeParinti
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
MediCOOL
Congelarea ovocitelor, soluția optimă pentru femeile care vor să fie mame mai târziu
HelloTaste
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit
x