Hipertensiunea arteriala dauneaza creierului

Publicat pe 17.02.2011 la 20:29 Actualizat pe 17.02.2011 la 21:33

Cand vasele sanguine incep sa joace feste organismului, pe ele depunandu-se grasimile, irigarea cu sange a unor organe are de suferit. Cel mai rau este atunci cand nu mai ajunge destul sange la muschiul inimii si apare ca din senin infarctul.

Dar la fel de mare este dezastrul atunci cand creierul nu mai este alimentat cu destul sange, cand blocarea unor artere ale gatului duce la nehranirea cu sange a unor portiuni din creier si apare accidentul vascular cerebral ischemic tre¬cator sau definitiv.

Ruperea unui vas de sange produce efecte nefaste asupra creierului, prin inundarea cu hemoragie.

La baza accidentelor vasculare cerebrale, principalul vinovat este hipertensiunea arteriala. Medicii se straduiesc sa evite ca organele tinta ale irigarii cu sange sa sufere din cauza acesteia. Creierul are un sistem propriu care autoregleaza insuficienta irigare cu sange.

Exista acel colector comun, poligonul lui Willis, in care se varsa cele doua artere carotide si cele doua artere cervicale. Asa ca atunci cand una dintre artere se infunda sau cand se infunda cu cheaguri si depuneri de aterom chiar doua artere, acest colector comun, poligonul lui Willis, compenseaza si trimite sange pentru tot creierul. Dar aceasta autoprotectie nu functioneaza tot timpul. Colectorul comun compenseaza cand nehranirea cu sange se intinde o lunga perioada.

Daca blocarea curgerii sangelui spre creier este brusca, sistemul de autoreglare a colectorului comun Willis nu face fata si apare accidentul cu hemoragie in creier. O hipertensiune intinsa pe zeci de ani modifica peretii vaselor creierului si la un puseu, vasele se rup. Hipertensiunea trebuie tratata corect cu medicamente luate zilnic, dar si cu renuntare la sare si alcool.

Dupa ultimele teorii, valoarea admisa la tensiunea arteriala este de 12 cu 8. Hemoragia cerebrala nu se produce daca peretii vaselor n-au suferit modificari. De aceea, tensiunea arteriala trebuie masurata des, iar hipertensiunea tratata in fiecare zi.

Citeste si Jurnalul

FOTO: Felicia.a1.ro

În articolul

Hipertensiunea arteriala dauneaza creierului

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x