Ia-ti portia de energie din alimente!
Publicat pe 20.03.2011 la 13:21
La iesirea din iarna ne simtim obositi si lipsiti de energie. In aceasta perioada, pentru revigorarea organismului, nutritionistii ne recomanda sa adoptam o alimentatie speciala.
Cerealele
Cerealele se afla in topul alimentelor energizante deoarece contin o cantitate importanta de vitamine din grupa B, deosebit de importante pentru buna functionare a splinei, despre care se stie ca ofera energie organismului. De aceea se recomanda ca cerealele sa nu lipseasca de la micul dejun.
Piersicile
Pe langa gustul foarte placut si deosebit de aromat, piersicile sunt recunoscute pentru efectul lor energizant. Imediat dupa ce organismul asimileaza substantele din compozitia piersicilor te vei simti revigorata si regenerata. In plus, piersicile echilibreaza sistemul nervos si intaresc imunitatea organismului.
Strugurii
Strugurii au un continut foarte bogat de magneziu, care este implicat in procesul de transformare a glucozei din sange in energie. Asadar, prin continutul mare de magneziu si apa, strugurii ne ofera un surplus de energie si, in acelasi timp, elimina toxinele din organism.
Semintele
Consumul zilnic de seminte de floarea-soarelui ofera organismului doza necesara de energie, deoarece acestea contin cantitati importante de vitamina B si magneziu, substante esentiale pentru mentinerea bunei dispozitii. Astfel, pentru atenuarea stresului si a oboselii este foarte bine sa consumi zilnic aproximativ 40-50 de grame de seminte de floarea-soarelui.
Ovazul
Ovazul ofera organismului carbohidrati complecsi, fibre si vitamina B, ajutand la mentinerea unui indice glicemic scazut, ceea ce inseamna o buna concentrare si atentie. Asadar, consuma la micul dejun cate o portie de ovaz (fiert, fulgi sau cereale), pentru a beneficia de maximum de energie pe tot parcursul zilei.
Patrunjelul
Stiai ca si patrunjelul se afla in topul alimentelor energizante? Acesta are un continut bogat de vitamina B12 si mai multa vitamina C decat citricele. Tocmai aceste vitamine au un efect puternic energizant. Asadar, nu uita sa introduci patrunjelul in meniul zilnic, la diverse salate sau mancaruri preparate.
Algele marine
Ierburile de mare sau algele reprezinta cea mai importanta sursa digerabila de minerale si vitaminele B si C, generatoare de energie.
Meniu energizant
Micul dejun: o cana cu lapte dulce integral si cereale si o salata de fructe (banane si portocale)
Pranz: carne de pui, peste, oua, branza de vaci sau cascaval si paine
Cina: o portie de peste la gratar si o salata de fructe cu frisca.
Daca muncesti foarte mult si organismul este supus stresului si oboselii fizice sau psihice, meniul zilnic de mai sus s-ar putea sa fie insuficient. In acest caz, pentru un plus de energie poti suplimenta mesele principale ale zilei cu unele alimente la alegere: cateva patratele de ciocolata amara, un fruct (mar, portocala, grapefruit, piersica sau caisa) ori 100 de grame de miez de nuca. Si mai bune sunt sucurile naturale proaspete de fructe sau legume. Un pahar de suc natural te va revigora rapid.
Tot articolul, in Revista Felicia!
foto: Hepta.ro