Îți trosnești degetele! Ai putea face artrită?
Publicat pe 19.08.2014 la 11:42 Actualizat pe 19.08.2014 la 11:46
Omul de știință John Indalecio, un terapeut de la Spitalul de Chirurgie Specială din New York, răspunde.
Omul de știință John Indalecio, un terapeut de la Spitalul de Chirurgie Specială din New York, răspunde.
Nu există nicio o evidență științifică că trosnitul degetelor cauzează artrită. Dar acest obicei poate afecta funcționarea articulațiilor, în timp.
Iată ce se petrece.
O articulație este punctul în care două sau mai multe oase se întâlnesc. Locul este plin de lubrifiant natural numit fluid sinovial ce ajută articulația să se miște ușor. Cânt îți trosnești degetele, capsula articulației se extinde. Aceasta descrește presiunea din capsulă, forțând gazele dizolvate în fluidul sinovial să se elibereze în spațiu. Aceste gaze produc zgomotul! Atât de satisfăcător pentru unii, atât de enervant pentru cei aflați în jur.
Durează circa 30 de minute ca dioxidul de carbon, nitrogenul și oxigenul să se dizolve, din nou, în acest fluid. De aceea trebuie să aștepți puțin înainte de următoarea trosnitură.
Trosnitul degetelor creează un sentiment de bine, deoarece întinde articulația și stimulează terminațiile nervoase ce se găsesc în aceaste zone.
Poate fi periculos?
Ei bine, este improbabil ca trosnitura să afecteze cartilajul în asemenea măsură, încât să ducă la artrită. Poate duce doar la instabilitatea acelei articulații, pierderea puterii și a funcției mâinii.