Imbatranirea - accelerata de alimentatia nesanatoasa
Publicat pe 07.04.2011 la 19:12 Actualizat pe 07.04.2011 la 19:14
Cu totii avem zile cand ne simtim obositi, sau memoria ne joaca feste, sau ne dor incheieturile, insa, daca acele zile sunt tot mai dese sau mai multe, poate ca de vina e alimentatia ta.
Iata cateva remedii alimentare de la specialistii Prevention.com care te pot ajuta sa te simti mai tanara si chiar sa arati mai tanara.
1. Nu ai energie
S-ar putea sa ai o deficienta de vitamina B12. Acest nutrient se gaseste numai in alimente derivate din animale si ajuta la reglarea metabolismului, la generarea de energie si e crucial in intretinerea functionarii sanatoase a creierului si a sistemului nervos. Dr. Danine Fruge spune ca oboseala cronica e un simptom clasic de deficienta de vitamina B12, care apare de obicei la persoane care nu prea mananca proteine animale.
Consumul excesiv de antiacizi pentru a scapa de arsurile stomacale poate duce si el la o lipsa de vitamina B12, pentru ca antiacizii impiedica asimilarea vitaminei in organism.
Concluzia: daca nu prea mananci alimente pe baza de carne sau produse lactate, dormi 7-8 ore pe noapte si esti activa din punct de vedere fizic, sansele ca lipsa ta de energie sa fie cauzata de o deficienta de B12 sunt foarte mari.
Remedii alimentare: Mananca in fiecare zi doua portii de lactate degresate, cum ar fi un pahar cu lapte degresat sau un iaurt, si introdu in dieta zilnica 100 - 130 g de alimente bogate in protene. Surse bune si fara grasime sunt: pestele, scoicile, carnea slaba de vaca si de porc, carnea de pui si cerealele imbogatite cu vitamine.
2. Te dor incheieturile
S-ar putea sa ai o lipsa de cupru si mangan. Ambele sunt esentiale pentru intretinerea cartilagiilor din inchieturi si flexibilitatea lor, asa ca de multe ori e nevoie doar de suplimentarea consumului din aceste minerale pentru a indeparta durerile de inchieturi si a inversa procesul de deteriorare a cartilagiilor. Dca primeste sprijinul necesar, corpul uman poate repara deteriorari majore.
Concluzia: Daca analizele pe care ti le facemedicul nu scot la iveala o boala inflamatorie mai serioasa, atunci durerile sunt cauzate de uzura cartilagiilor, iar aceasta poate fi reparata de cupru si magneziu.
Remedii alimentare: Nucile, alunele, fisticul, migdale, carnea de vita si spanacul sunt surse excelente de cupru si mangan, insa nu asigura necesarul complet, asa ca medicii te sfatuiesc sa optezi pentru un supliment alimentar. Ia zilnic 2 mg de cupru si 5 mg de mangan si in doua-trei luni, durerea din incheieturi ar trebui sa scada semnificativ.
3. Ai probleme cu memoria
E posibil sa ai nevoie de un aport mai mare de acizi grasi Omega-3, care sunt un ingredient esential pentru insasi structura creierului. Dca nu primesti destui din dieta, structura creierului va deveni tot mai subreda si functiile sale, inclusiv memoria, vor avea de suferit.
Insa la fel de important e nu doar aportul de Omega-3, ci si echilibrul dintre Omega-3 si Omega-6. Medicii spun ca majoritatea oamenilor mananca prea multi Omega-6 si nu destui Omega-3, deoarece alimentele indelung prelucrate sunt surse bogate de acizi Omega-6.
Concluzie: Daca dieta ta nu include in mod regulat peste, nuci sau seminte de in proaspat pisate (sau nu), iar grasimile pe care le mananci provin in principal din carne, organsimul tau nu primeste deloc Omega-3
Remedii alimentare: In primul rand incearca sa reduci la minimum cantitatea de alimente rafinate si prelucrate si gateste numai cu ulei de masline sau ulei de rapita. Include in dieta ta saptamanala 100 g de somon (nu de crescatorie) si 100 g de hering, sardele sau halibut. Adauga zilnic in cerealele tale sau in salata doua linguri de seminte de in proaspat pisate si presara pe salate sau cereale o lingura de miez de nuca de 5 ori pe saptamana. De 4 ori pe saptamana rontaie cate 9-12 migdale.
Daca preferi suplimentele, ia cel putin 2 grame de ulei de peste pe zi.
4. Ai tensiunea crescuta
E posibil sa ai nevoie de mai mult potasiu, deoarece, lipsa acestuia amplifica efectele toxice ale consumului excesiv de sare. Majoritatea alimentelor procesate contin adaos de sare, dar nu si de potasiu. Situatia se agraveaza deoarece rinichii incearca sa elimine excesul de sare din organism si arunca afara si potasiul. Dezechilibrul care rezulta afecteaza vasele sanguine, crescand tensiunea. Doctorii spun ca o alimentatie corecta poate rectifica problema, uneori in doar cateva zile.
Concluzie: Medicul iti poate spune cel mai bine daca tensiunea ridicata e cauzata de lipsa de potasiu dupa o serie de analize sanguine, teste de stres si ultrasunete pentru inima si artere.
Remedii alimentare: Redu consumul de sodiu la maximum 1500 mg pe zi si mananca intre 7 si 9 portii de fructe si legume in fiecare zi. Daca te tenteaza mai degraba sa incerci sa remediezi situatia cu pastile, suplimentele de potasiu pot avea ca efecte secundare aritmii si alte probleme cardiace. Medicii recomanda sa incerci sa rezolvi deficitul de potasiu prin alimentatie.
Citeste si Sfatul Parintilor!
Foto: desidieter.com