Indulcitorii artificiali, un pericol pentru sarcina?
Publicat pe 20.08.2010 la 14:45 Actualizat pe 20.08.2010 la 15:00
Spaima de a nu se ingrasa prea mult in timpul sarcinii le determina pe unele femei gravide sa consume produse ce contin indulcitori artificiali. Dar ce efecte au acestia asupra sarcinii?
Unul dintre motivele cele mai mari de ingrijorare privitoare la dieta femeilor insarcinate este consumul produselor ce contin indulcitori artificiali. In timpul celor noua luni de sarcina, unele femei prefera sa renunte la zahar si sa-l inlocuiasca cu indulcitori artificiali. Este o alegere gresita, sustin unii cercetatori, care au gasit o legatura intre consumul ridicat de indulcitori si nasterea prematura.
Semne de intrebare
Indulcitorii artificiali contin asa-numitele calorii „goale”. Ei nu au un aport caloric ridicat, dar contin foarte putine vitamine si minerale. Specialistii considera ca atata timp cat sunt consumati ocazional nu reprezinta un pericol pentru sarcina. Cu toate acestea, i-au impartit in doua mari categorii: indulcitori ce pot fi consumati cu moderatie si indulcitori nerecomandati femeilor insarcinate. Sfatul lor este acela de a verifica etichetele pentru a exclude orice risc la care ti-ai putea eventual expune fatul.
Exista si cazuri speciale in care toti indulcitorii sunt contraindicati. Este cazul femeilor insarcinate care au diabet gestational, diabet zaharat de tip II sau rezistenta la insulina.
Zaharina - este folosita in multe produse si, in general, este considerata sigura pentru consumul uman. In cazul femeilor insarcinate, unele studii au demonstrat ca trece in placenta si poate afecta dezvoltarea fatului. Este motivul pentru care nu este recomandata gravidelor.
Stevia - exista multe semne de intrebare referitoare la efectele pe care acest indulcitor le poate avea asupra femeii insarcinate sau a fatului, motiv pentru care nu este recomandat a fi consumat. In unele state el nu poate fi comercializat ca indulcitor, ci doar ca supliment alimentar.
Ciclamatul - consumarea acestui indulcitor a fost corelata cu aparitia cancerului, motiv pentru care este interzis femeilor insarcinate.
Aspartamul - este unul dintre cei mai utilizati indulcitori. Nu au fost pana acum descoperite eventuale efecte negative asupra fatului. Exista interdictii numai pentru femeile care sufera de fenilcetonurie, deoarece organismul lor nu poate metaboliza fenilalanina, compus ce se gaseste in aspartam. Recomandarile specialistilor pentru femeile insarcinate este acela de a consuma acest indulcitor cu moderatie.
Citeste si revista Felicia
Sursa foto: telegraph.co.uk