6 lucruri dezgustătoare pe care le-ai mâncat toată viața fără să știi
Publicat pe 09.03.2014 la 20:19 Actualizat pe 09.03.2014 la 20:47
Sursele ingredientelor cu denumiri complicate de pe etichetele produselor alimentare de uz zilnic sunt de-a dreptul dezgustătoare. Află de unde provin substanțele „misterioase” din sucuri, sosuri sau prăjituri!
Sursele ingredientelor cu denumiri complicate de pe etichetele produselor alimentare de uz zilnic sunt de-a dreptul dezgustătoare. Află de unde provin substanțele „misterioase” din sucuri, sosuri sau prăjituri!
1. Secreții de castor
Denumite pe ambalaje „castoreum”, secrețiile acestui animal se găsesc adesea în prăjiturile cu gust vanilat, fiind folosite ca substitut al vaniliei.
2. Păr de om
L-Cysteine este făcut din păr uman și/sau pene de rață pentru a potența aromele. Ingredientul este des întâlnit în torturi, gogoși și alte minunății așa că ai fi putut să-l consumi chiar și astăzi, fără să-ți dai seama.
3. Anti-gel
Propylene Glycol este folosit adesea ca un anti-gel și poate fi întâlnit în sosurile pentru salate ca un agent de îngroșare.
4. Bromine
Îl găsești pe etichetă ca „Brominated vegetable oil (BVO)”, dar ingredientul activ, bromine, este folosit, în general, la acoperirea suprafețelor de lemn pentru a împiedica arderea. Este o substanță toxică și poate duce la afecțiuni neurologice și pubertate timpurie. Se găsește în sucuri cu aromă de citrice.
5. Nisip
Pe ambalajul supelor la plic și a sărurilor, îl găsești sub forma „silicon dioxide”/ silica. Este vorba de banalul nisip, folosit pentru a împiedica umiditatea.
6. BHT
Se găsește atât în combustibilul pentru avioane, cât și în...cereale! Butilatul de hidroxitoluen este un antioxidant care păstrează produsele proaspete pentru mai mult timp.