Mai aproape de leac! S-au descoperit celulele cheie pentru cancerul mamar
Publicat pe 05.05.2014 la 17:39 Actualizat pe 11.06.2014 la 10:04
Oamenii de știință de la Institutul de Bioinginerie din Catalonia (BICE) au descoperit mecanismul molecular prin care celulele mamare sunt capabile de a detecta și de a răspunde în fața rigidității țesutului, un factor cheie în tratarea de diferite tipuri de cancer cum ar fi cel de sân.
Pere Roca-Cusachs, cercetător principal al studiului publicat astăzi în revista Nature Materials, a explicat pentru mass-media că celulele se refac în mediul lor datorită unor molecule denumite "integrine.
După ce au examinat proprietățile adezive ale acestor molecule "integrine", specialiștii și-au dat seama cu ce putere aderă la mediul sănătos, dar și cum acționează în cazul în care țesutul este contaminat. Acest fenomen presupune că forța aplicată de către celulă acționează ca un mecanism de control al rigidității țesutului, ce se păstrează într-o stare optimă de duritate .
Acum, practic rigditatea țesutului este cea care, în primă fază, semnalează cancerul mamar. Tocmai de aceea este indicată palparea sânilor. Iar teoria enunțată vine tocmai în sprijinul cercetătorilor care speră astfel să pună stop acestei boli care ucide milioane de femei.
Și nu e doar atât, aceste celule pot reprezenta un prim pas și în tratarea cancerului pancreatic, de prostată sau melanomul.