Mai somnoros în perioada iernii? Află de ce!
Publicat pe 06.12.2013 la 07:15 Actualizat pe 06.12.2013 la 09:28
În această perioadă a anului când ne trezim la o oră când este încă întuneric afară, e cam greu să nu fim invidioși pe veverițe, hârciogi și alte mamifere care își scad temperatura corpului și își încetinesc metabolismul pe timp de iarnă pentru un pui de somn lungi și binemeritat. Urșii nu hibernează cum se crede, dar petrec timpul ascunși, moțăind mai mult decât de obicei și având grijă de puii lor.
Noi, oamenii nu hibernăm, dar ne este cu siguranță mai greu să ieșim din paturile calde în diminețile răcoroase de iarnă, decât pe timp de vară. Deși nu este dovedit că am avea nevoie de mai mult somn iarna decât în alte anotimpuri, cu siguranță vrem să dormim mai mult, iar acest lucru nu este doar un moft, ci are legatură cu anumiți factori ce ne influențează.
Ciclurile de somn ale oamenilor sunt reglate de către lumină. Lumina este cea care oprește producția de melatonină de către glanda pineală. Pe măsură ce se întunercă din nou afară, glanda pineală produce mai multă melatonină, ceea ce ne face sa fim somnoroși. Și cum iarna avem parte de mai puține ore de lumină, corpul produce mai multă melatonină. Ne trezim când încă este întuneric afară, înainte ca glanda pineală a fost instruită să nu mai producă hormonul somnolenței. Iar mai apoi, aceeași glandă începe să producă iar melanină după-masa și nu la 9-10 seara ca în timpul verii.
Deși ceasul nostru intern funcționează în funcție de lumină și întuneric, nevoia noastră de somn nu este direct proporțională cu lungimea zilelor. În țările scandinave, unde ziua are doar câteva ore de lumină, oamenii nu au nevoie de optsprezece sau douăzeci de ore de somn pe noapte. În același mod, vara oamenii nu au nevoie de doar 4 ore de somn, ci de aceleași opt ore ca de obicei.
Însă lipsa de echilibru dintre noapte și lumină determină modul în care ne simțit și poate fi o cauză pentru oboseală, depresie și fluctuații în greutate. Dacă dormi opt ore pe noapte iarna, nu ai nevoie de mai mult somn pentru a te simți mai plin de energie. Încearcă să consumi fructe și legume pline de vitamine.
Foto: hepta.ro