Mănânci semințe prăjite? Atunci trebuie să știi căror RISCURI te expui, căci ele sunt adevărate bombe cu ceas pentru organism
Publicat pe 24.03.2017 la 12:27 Actualizat pe 24.03.2017 la 16:12
Semintele prajite sunt adevarate bombe cu ceas pentru organism.
Consumate în starea lor naturală, crudă, sau coapte la cuptor, seminţele de floarea-soarelui, cât şi cele de dovleac, sunt o sursă excelentă de sănătate. Aceste seminţe sunt bogate în vitaminele E, B1, B6, acid folic, în minerale, precum magneziu, seleniu, mangan şi cupru.
Prăjite cu sare, însă, ele devin un pericol, pentru rinichi, pentru ficat.
- Rinichii sunt afectaţi de sarea în exces.
- Sunt toxice pentru ficat, din cauza uleiurilor care, la temperaturi ridicate, dezvoltă compuşi cancerigeni.
- Cresc riscul de cancer al colonului, provoacă hipertensiune.
Nutriţioniştii mai spun că explozia cazurilor de hipertensiune din ultimii ani, mai ales în rândul tinerilor, are drept cauză şi consumul de alimente foarte sărate, printre care şi seminţele prăjite. Printre pericolele consumului de seminţe sărate se numără hipertensiunea şi bolile asociate acestei probleme, cum ar fi infarctul, accidentul vascular cerebral sau cancerul renal.
Persoanele care au probleme cu greutatea ar trebui să evite pe consumul de seminţe sărate. Motivul: sarea în exces favorizează retenţia de apă în organism.
După atâtea rele, e cazul să spunem și ce beneficii au semințele, nu? Consumate însă în stare crudă sau prăjite la cuptor şi adăugate la salate şi la diferite preparate din legume, seminţele de floarea-soarelui, asigură chiar succesul curelor de slăbire, datorită cantităţii mari de proteine pe care o conţin.
- Se va declanşa senzaţia de saţietate.
- Proteinele sunt cunoscute pentru rolul lor de a transforma grăsimile în energie, accelerând metabolismul.
Nu trebuie să renunţaţi total la acest obicei de a sparge seminţe, însă reţineţi că 100 de grame de seminţe prăjite şi sărate de floarea-soarelui conţin peste 250 de calorii, deci un consum moderat nu va atrage prea multe efecte negative asupra organismului.