Mentine-ti sanatatea cu dieta alcalina!

Publicat pe 29.07.2010 la 16:33

Cele mai multe dintre alimentele pe care le consumam sunt daunatoare. Alimentele „rele” fac parte din grupa alimentelor acide, care duc la un dezechilibru al celulelor si metabolismului, afectand sanatatea organismului.

Pentru ca efectul nociv al alimentelor acide nu este unul care apare pe moment, ci pe termen lung, este bine sa ne axam pe o dieta alcalina.

Mediul in care traim, poluarea, stresul si o alimentatie preponderent acida ne conduc spre acidoza. Acidoza este unul dintre factorii care ne predispune la aparitia mai multor boli: dureri musculare, arsuri stomacale, osteoporoza, gastrita, obezitate, boli de piele, hipertensiune, diabet, boli cardiovasculare, calculi renali sau cancer.

Mai mult, un organism aflat intr-o stare acida se imbolnaveste si imbatraneste mai repede. Iata cateva simptome ale cresterii aciditatii in organism: lipsa de energie, probleme digestive (indigestie si balonari), constipatie, migrena, alergii, dureri ale incheieturilor, nervozitate, irascibilitate, insomnie sau dimpotriva, somnolenta excesiva si scaderea imunitatii.

Ca o reactie naturala, cand suntem supusi stresului, organismul produce acizi. Glandele suprarenale cresc secretia de hormoni de stres (cortizon si adrenalina), ceea ce duce la accelerarea metabolismului si la cresterea nivelului de acid in organism. Totodata, si sedentarismul duce la acumularea de acizi in corp. Atunci cand practicam exercitii fizice, fie ele chiar si moderate, organismul este stimulat sa arda acizii grasi, creste circulatia sangvina, eliminand astfel reziduurile acide.

Consuma mai multe legume

Pentru a ne mentine intr-o stare buna de sanatate, dieta zilnica trebuie sa contina cel putin 70% alimente alcaline si 30% alimente acide. Dar proportia ideala ar trebui sa fie de 80% alimente de origine alcalina si 20% acida. Dintre produsele alimentare, fructele si legumele contin elemente alcaline intr-un procent mult mai mare decat restul alimentelor.

Desi rosiile si lamaile au un PH acid, odata ajunse in organism ele au un efect puternic alcalinizant, de aceea este foarte bine sa ne bucuram toata vara de gustul delicios al rosiilor. Asadar, pentru a pune in practica dieta alcalina nu trebuie decat sa alegi din lista de alimente alcaline un procent mai mare care sa se regaseasca in meniul zilnic si doar sa completezi cu ceea ce-ti place din lista alimentelor acide.

Alimente alcaline

Astfel, castravetele, telina, patrunjelul, sfecla, ardeiul gras, varza, conopida, broccolli, andivele, usturoiul, ceapa, fasolea verde, morcovul, prazul, gulia, ghimbirul, dovlecelul, vinetele, lintea, mazarea, spanacul si rosiile sunt legumele alcaline, iar dintre fructe, caisele, merele, avocado, ananas, strugurii, ciresele, bananele, citricele, perele, piersicile si nectarinele contin elemente alcaline.

Tot in categoria alimentelor alcaline sunt incluse fructele de mare, semintele de dovleac, migdalele, uleiul de peste, uleiul de cocos, uleiul de masline, de trandafir, de susan, ceaiul verde, secara, graul, orzul, condimentele si laptele de capra.

Alimente acide

De cealalta parte, din grupa alimentelor acide fac parte: laptele de vaca, laptele de soia, carnea de vita, de porc si de pui, pestele, carnea de curcan, calamarul, carnea de vanat, ouale, branza, orezul, ovazul secara, ciupercile, porumbul si cartofii, iar dintre fructe, capsunele, fragii, pepenele, mandarinele, smochinele, curmalele, zmeura, mango, fructele uscate, nucile, alunele, semintele de floarea-soarelui, margarina, untul, untul de arahide, otetul, maioneza, mustarul, ketchup-ul, drojdia, maltul, mierea, zaharul, indulcitorii, castanele si inghetata.

Exemplu de meniu alcalin

Dieta alcalina nu este o dieta in adevaratul sens al cuvantului, ci mai degraba un mod de alimentatie sanatos. Nu trebuie decat sa-ti formezi un meniu zilnic din alimentele din cele doua grupe, avand grija ca el sa contina mai multe produse din grupa celor alcaline.

Daca iti este greu sa alegi, iti propunem un exemplu de meniu zilnic: la micul dejun poti bea un suc proaspat de legume, la pranz poti prepara o supa delicioasa sau o mancare de legume si ca desert doua sau trei fructe alcaline, iar la cina este bine-venita o salata. Si nu uita ca trebuie sa bei cel putin doi litri de apa pe zi!

Citeste si revista Felicia

foto: www.yourhealthydiet.info

În articolul

Mentine-ti sanatatea cu dieta alcalina!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x