Mononucleoza - boala care se ia in urma sarutului
Publicat pe 11.02.2011 la 13:31 Actualizat pe 11.02.2011 la 14:20
Un sarut poate fi inceputul unei relatii frumoase dar si un bilet catre spital. Mononucleoza, sau boala sarutului, este o afectiune care le da batai in special tinerilor, dar si celor trecuti de prima tinerete.
Mononucleoza este cea mai frecventa afectiune intalnita in randul tinerilor care schimba des partenerii si este provocata de virusul Epstein Barr, fiind intalnita cel mai des la persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 35 de ani.
Acest virus se poate transmite de asemenea prin contact sexual sau, in cazuri rare, chiar prin tuse. Dupa patru - sase saptamani apar primele simptome: febra, dureri si rosu in gat, ganglioni umflati, lipsa poftei de mancare, o eruptie cutanata.
Nu sunt singurele simptome. In cazuri grave mononucleoza poate provoca cresterea in dimensiuni a splinei sau chiar ruperea ei. Cel mai bun tratament pentru aceasta afectiune este preventia.
Daca totusi suntem infectati trebuie sa consultam un medic, care va recomanda repaos la pat, igiena adecvata, consum de lichide, o dieta bogata in fructe si legume, iar in cazurile mai severe cand apare deja splina marita sau nu se mai poate respira din cauza amigdalelor umflate se impune un tratament mai riguros si in serviciul de specialitate.
Antibioticele nu sunt de nici un folos in cazul mononucleozei. Dupa infectie, virusul Epstein-Barr ramane in organism toata viata, dar mononucleoza trece de la sine dupa aproximativ patru saptamani.