Obezitatea: o problema de sanatate tot mai des intalnita
Publicat pe 02.07.2011 la 16:08 Actualizat pe 02.07.2011 la 16:11
In Romania, aproximativ 30% din populatie sufera de obezitate, iar 20% este supraponderala. Indiferent de avertizari, restaurantele fast-food si sedentarismul raman in continuare “hobby-uri”.
Faptul ca din ce in ce mai multi oameni se lupta cu obezitatea nu mai reprezinta de mult o noutate. Daca nenumaratele articole din presa, emisiuni de televiziune sau carti despre diete nu sunt o dovada suficienta ca ne confruntam cu o adevarata criza in ceea ce priveste obezitatea, este suficient sa arunci o privire in jurul tau.
Fie ca este vorba de un mall sau o plaja insorita, vei observa cu usurinta ca din ce in ce mai multe persoane au depasit greutatea ideala. Specialistii in nutritie atrag atentia ca toate aceste kilograme in exces au consecinte grave asupra organismului.
Efectele obezitatii asupra sanatatii
Boala implica complicatii si patologii asociate:
- cardiovasculare - boala cardiaca ischemica, infarctul miocardic, moartea subita, hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca, tromboza venoasa profunda etc.
- respiratorii - insuficineta respiratorie, sindromul de apnee in somn, hipertensiunea pulmonara etc.
- osteoarticulare - gonartroza
- metabolice - insulinorezistenta, diabet zaharat tip 2, guta etc.
- digestive - litiaza biliara, steatoza hepatica etc.
- psihosociale - alterarea calitatii vietii, a imaginii si respectului de sine, discriminare
- complicatii obstetricale
- cresterea riscului operator
Lupta impotriva kilogramelor
Mentinerea unei greutati normale este o misiune la fel de dificila precum cea de inlaturare a excesul ponderal. Dr. Iordache Mariana, specialist in nutritie celulara, ofera cateva recomandari pentru a ramane suplu si sanatos.
Alimentele matinale iti hranesc celulele - dimineata corpul secreta cea mai mare cantitate de insulina. Aceasta pune la lucru toate organele, dar pentru stimularea ei este bine sa mancam glucide lente: paine integrala si cereale integrale. De asemenea, ou, unt, sunca, branzeturi, preparate din carne.
NU se consuma: lapte sau iaurt deoarece organismul nu poate digera lactoza, iar calciul se asimileaza mai bine daca este insotit de proteine de calitate precum cele care se gasesc in cascaval sau telemea.
Alimentele ideale la pranz - carnea de orice fel, dar cu continut mic de grasime (piept de pui, curcan, peste, vita) in combinatie cu fasole boabe, cartofi copti, mazare, paste integrale, orez sau alte legume. Continutul ridicat de vitamine stimuleaza sitemul nervos.
NU se consuma: combinatie de fructe si mancaruri cu carne sau peste deoarece glucidele si proteinele impiedica digerarea rapida a fructozei din fructe.
Seara sunt recomandate: salata verde, spanac, andive si conopida (bogate in vitamina B), lapte. Acestea relaxeaza organsimul si inhiba stresul.
NU se consuma alimente bogate in grasimi deoarece organismul nu le poate digera si atunci ele se depun pe artere si organe importante, ceea ce duce la obezitate si boli cardiovasculare.
Sfatul specialistului:
Larisa Popescu, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice, Clinica Romgermed
"Succesul terapiei obezitatii consta in modificarea pe termen nedefinit a stilului de viata prin dieta, exercitiu fizic si terapie comportamentala. Tratamentul farmacologic nu reprezinta prima linie terapeutica in obezitate, ci doar un tratament adjuvant optimizarii stilului de viata. El ar trebui sa intre in discutie dupa cel putin sase luni de tratament nonfarmacologic, atunci cand reducerea ponderala este nesatisfacatoare."
Citeste si revista Felicia!
Foto: freshhealthyvending.com