Ortorexia, boala ultimului deceniu! S-ar putea să suferi de ea fără să știi

Publicat pe 03.07.2014 la 14:50 Actualizat pe 03.07.2014 la 15:29

Ai început să elimini din ce în ce mai mult mâncarea procesată din dietă? Ești vegetariană sau chiar vegană și nu suporți ideea mâncărurilor „contaminate”? Ai putea să fii bolnavă de ortorexie

Jordan Younger

Ai început să elimini din ce în ce mai mult mâncarea procesată din dietă? Ești vegetariană sau chiar vegană și nu suporți ideea mâncărurilor „contaminate”? Ai putea să fii bolnavă de ortorexie.

Fobia de produse alimentare care nu provin din sol și natură a devenit tulburarea alimentară a ultimului deceniu. De ea a suferit și Jordan Younger, The Blonde Vegan. Americanca se apucase de un regim alimentar vegan, „documentat” pe Instagram, unde avea peste 40.000 de followeri. Mai mult stilul ei de viață, programele ei de detoxifiere inspiraseră și o linie de îmbrăcăminte dedicată. La un an după acest trend, Jordan a renunțat la tot.

Atât de rapid cum a început, „după o detoxifiere de cinci zile cu sucuri verzi, fructe, legume și nuci”, s-a și terminat relația ei cu veganismul. „Devenisem obsedată de tot ceea ce e 'curat'. Trăiam pentru acel extaz care vine după ce te simți curată pe dinăuntru. După câteva luni, corpul meu a început să-mi dea semnale că are nevoie de mai mult”, povestește Jordan.

Ortorexia se manifesta deja: „dezvoltasem fobii în jurul anumitor mâncăruri și aveam un meniu din ce în ce mai limitat. Ouăle, puiul organic și peștele erau scoase din discuție, voiam doar alimente fără ulei, zahăr, gluten, bazate pe plante”. Este genul de persoană totul sau nimic, așa că tulburările alimentare puteau să se lipească de ea ușor. Și-a dat seama că viața ei luase o turnură periculoasă când a mers la un bar cu sucuri naturale: „Căutam un suc verde fără fructe și când am ajuns acolo, nu l-am mai găsit. Deși mai aveam alte opțiuni, am început să intru în panică la gândul că trebuie să beau ceva ce nu planificasem. Am mers câțiva kilometri pentru a găsi ceea ce doream”.

Jordan este în proces de recuperare. Corpul ei începe să revină la normal din punct de vedere hormonal, după ce timp de luni de zile nu-i mai venea menstruația.

În articolul

Ortorexia, boala ultimului deceniu! S-ar putea să suferi de ea fără să știi

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x