Oul este o bijuterie sau o dinamita?

Publicat pe 11.10.2010 la 15:12 Actualizat pe 11.10.2010 la 15:16

Oul este o bijuterie sau o dinamita?

In perceptia populatiei, soarta oului a balansat intre pozitia de inculpat pentru excesul vinovat de colesterol si locul ocupat pe podium ca suprema proteina. Oul, vorba poetului, este un lung prilej de vorbe si de ipoteze.

Pana la urma insa stai si te intrebi cum sa nu reprezinte ceva pretios pentru organism tocmai oul care este prima manifestare a unei noi vieti. In ou se afla firicelul de viata noua, in ou se afla bulgarasul galben de puisor de gaina si tot din ou porneste si bebelusul din burta mamei. De fapt, un fel de ou este si prima intruchipare a unui animal.

A fost o vreme in care se zicea ca oul este cel mai mare aducator de colesterol in organismul omului. Pe de alta parte, se mai zicea ca oul este cea mai valoroasa proteina. Tocmai de aceea, bebelusilor, cand ajung la 4-5 luni, pe langa lapte, li se da si putin ou.


Cercetarile au avansat si, pana la urma, oul intr-un fel a fost absolvit de rolul negru de campion al continutului in colesterol. De fapt, colesterol, adica multe grasimi se afla in galbenus, pentru ca in albus este o rezerva importanta de albumina atat de trebuincioasa intre altele bunei functionari a ficatului.

Totusi, in privinta surplusului de grasimi din galbenus, oul este o dinamita. In galbenus se gasesc multe trigliceride, acele grasimi cu lanturi de carbon lungi care si ele duc la ingustarea vaselor prin depuneri de grasimi. Trigliceridele aflate din belsug in galbenus, pe langa ateroscleroza, provoaca si incarcarea grasa a ficatului, acele steatoze hepatice.

Reamintim ca umflarea celulelor ficatului cu grasime proces specific in steatoza hepatica duce la o proasta functionare a celulei hepatice. Oricum, oul nu trebuie sa lipseasca din hrana omului. Dar adultul nu trebuie sa faca abuz mancand zilnic oua. Bolnavii de inima, de hipertensiune, de diabet trebuie sa-si menajeze metabolismul grasimilor, avand voie una-doua oua pe saptamana. Firesc, tinerii care plesnesc de sanatate nu sunt atinsi de aceste restrictii privind numarul de oua consumate zilnic.

Este de mentionat si faptul ca prea multe oua, dar si prea multe grasimi produc miscari prea energice ale vezicii biliare, astfel incat aceasta dinamica accelerata poate starni pietrele biliare, introducandu-le in circuitul digestiv, cu infundarea canalelor ce provoaca temutele crize de pancreatita acuta. Trebuie sa se stie ca ouale fierte moi sunt mai usor de digerat decat cele tari, rascoapte. Ouale facute ochiuri in apa clocotita, numite ochiuri romanesti, sunt mai putin periculoase decat ochiurile in ulei.


Citeste jurnalul.ro

În articolul

Oul este o bijuterie sau o dinamita?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
a1.ro
Horoscop weekend 23- 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
as.ro
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
MediCOOL
Ce este stomatita aftoasă și cum se tratează. Cauze și poze
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
DeParinti
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți cu posibilități reduse vor primi câte 500 de lei
MediCOOL
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Un studiu a evaluat efectele administrării lor în organism
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x