Oul este o bijuterie sau o dinamita?

Publicat pe 11.10.2010 la 15:12 Actualizat pe 11.10.2010 la 15:16

Oul este o bijuterie sau o dinamita?

In perceptia populatiei, soarta oului a balansat intre pozitia de inculpat pentru excesul vinovat de colesterol si locul ocupat pe podium ca suprema proteina. Oul, vorba poetului, este un lung prilej de vorbe si de ipoteze.

Pana la urma insa stai si te intrebi cum sa nu reprezinte ceva pretios pentru organism tocmai oul care este prima manifestare a unei noi vieti. In ou se afla firicelul de viata noua, in ou se afla bulgarasul galben de puisor de gaina si tot din ou porneste si bebelusul din burta mamei. De fapt, un fel de ou este si prima intruchipare a unui animal.

A fost o vreme in care se zicea ca oul este cel mai mare aducator de colesterol in organismul omului. Pe de alta parte, se mai zicea ca oul este cea mai valoroasa proteina. Tocmai de aceea, bebelusilor, cand ajung la 4-5 luni, pe langa lapte, li se da si putin ou.


Cercetarile au avansat si, pana la urma, oul intr-un fel a fost absolvit de rolul negru de campion al continutului in colesterol. De fapt, colesterol, adica multe grasimi se afla in galbenus, pentru ca in albus este o rezerva importanta de albumina atat de trebuincioasa intre altele bunei functionari a ficatului.

Totusi, in privinta surplusului de grasimi din galbenus, oul este o dinamita. In galbenus se gasesc multe trigliceride, acele grasimi cu lanturi de carbon lungi care si ele duc la ingustarea vaselor prin depuneri de grasimi. Trigliceridele aflate din belsug in galbenus, pe langa ateroscleroza, provoaca si incarcarea grasa a ficatului, acele steatoze hepatice.

Reamintim ca umflarea celulelor ficatului cu grasime proces specific in steatoza hepatica duce la o proasta functionare a celulei hepatice. Oricum, oul nu trebuie sa lipseasca din hrana omului. Dar adultul nu trebuie sa faca abuz mancand zilnic oua. Bolnavii de inima, de hipertensiune, de diabet trebuie sa-si menajeze metabolismul grasimilor, avand voie una-doua oua pe saptamana. Firesc, tinerii care plesnesc de sanatate nu sunt atinsi de aceste restrictii privind numarul de oua consumate zilnic.

Este de mentionat si faptul ca prea multe oua, dar si prea multe grasimi produc miscari prea energice ale vezicii biliare, astfel incat aceasta dinamica accelerata poate starni pietrele biliare, introducandu-le in circuitul digestiv, cu infundarea canalelor ce provoaca temutele crize de pancreatita acuta. Trebuie sa se stie ca ouale fierte moi sunt mai usor de digerat decat cele tari, rascoapte. Ouale facute ochiuri in apa clocotita, numite ochiuri romanesti, sunt mai putin periculoase decat ochiurile in ulei.


Citeste jurnalul.ro

În articolul

Oul este o bijuterie sau o dinamita?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 7 aprilie 2025. Balanțele se gândesc la bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Temperaturi de Polul Nord în România, cu două săptămâni înainte de Paşte. A nins puternic, iar zilele următoare sunt anunţate chiar şi -12°C
a1.ro
Radu Ștefan Bănică a știut de mic că va fi artist. Detalii surprinzătoare despre ce îl motivează să-și urmeze visul | Exclusiv
HelloTaste.ro
Papricaș de ciuperci. Rețeta unui preparat simplu, dar delicios
Catine
De ce mâncatul în fața televizorului poate fi periculos. Nutriționiștii trag un nou semnal de alarmă
useit.ro
Cercul albastru pe WhatsApp: ce înseamnă și de ce nu poți dezactiva noul simbol
as.ro
Tunul financiar reuşit de milionarul român care e coproprietarul celui mai tare restaurant din Dubai! Suma uriaşă care îi intră în cont
MediCOOL
Alăptarea la sân: care sunt sfaturile consultanților în lactație
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Semne vizibile pe piele. Ce este indicat să afli despre aceste simptome dermatologice
HelloTaste
Pogăcele cu leurdă și pătrunjel. Gustări fragede și aromate
close
x