Oul este o bijuterie sau o dinamita?

Publicat pe 11.10.2010 la 15:12 Actualizat pe 11.10.2010 la 15:16

Oul este o bijuterie sau o dinamita?

In perceptia populatiei, soarta oului a balansat intre pozitia de inculpat pentru excesul vinovat de colesterol si locul ocupat pe podium ca suprema proteina. Oul, vorba poetului, este un lung prilej de vorbe si de ipoteze.

Pana la urma insa stai si te intrebi cum sa nu reprezinte ceva pretios pentru organism tocmai oul care este prima manifestare a unei noi vieti. In ou se afla firicelul de viata noua, in ou se afla bulgarasul galben de puisor de gaina si tot din ou porneste si bebelusul din burta mamei. De fapt, un fel de ou este si prima intruchipare a unui animal.

A fost o vreme in care se zicea ca oul este cel mai mare aducator de colesterol in organismul omului. Pe de alta parte, se mai zicea ca oul este cea mai valoroasa proteina. Tocmai de aceea, bebelusilor, cand ajung la 4-5 luni, pe langa lapte, li se da si putin ou.


Cercetarile au avansat si, pana la urma, oul intr-un fel a fost absolvit de rolul negru de campion al continutului in colesterol. De fapt, colesterol, adica multe grasimi se afla in galbenus, pentru ca in albus este o rezerva importanta de albumina atat de trebuincioasa intre altele bunei functionari a ficatului.

Totusi, in privinta surplusului de grasimi din galbenus, oul este o dinamita. In galbenus se gasesc multe trigliceride, acele grasimi cu lanturi de carbon lungi care si ele duc la ingustarea vaselor prin depuneri de grasimi. Trigliceridele aflate din belsug in galbenus, pe langa ateroscleroza, provoaca si incarcarea grasa a ficatului, acele steatoze hepatice.

Reamintim ca umflarea celulelor ficatului cu grasime proces specific in steatoza hepatica duce la o proasta functionare a celulei hepatice. Oricum, oul nu trebuie sa lipseasca din hrana omului. Dar adultul nu trebuie sa faca abuz mancand zilnic oua. Bolnavii de inima, de hipertensiune, de diabet trebuie sa-si menajeze metabolismul grasimilor, avand voie una-doua oua pe saptamana. Firesc, tinerii care plesnesc de sanatate nu sunt atinsi de aceste restrictii privind numarul de oua consumate zilnic.

Este de mentionat si faptul ca prea multe oua, dar si prea multe grasimi produc miscari prea energice ale vezicii biliare, astfel incat aceasta dinamica accelerata poate starni pietrele biliare, introducandu-le in circuitul digestiv, cu infundarea canalelor ce provoaca temutele crize de pancreatita acuta. Trebuie sa se stie ca ouale fierte moi sunt mai usor de digerat decat cele tari, rascoapte. Ouale facute ochiuri in apa clocotita, numite ochiuri romanesti, sunt mai putin periculoase decat ochiurile in ulei.


Citeste jurnalul.ro

În articolul

Oul este o bijuterie sau o dinamita?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2025. Racii au o stare foarte bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Reacţia unei şoferiţe după ce a fost trasă pe dreapta, azi noapte, de poliţişti: "E prima oară, de aceea am avut aşa emoţii"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care au nevoie de o schimbare în viața lor. Nativii care sunt sfătuiți să facă asta în perioada următoare
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Ion Ţiriac, anunţul momentului despre lovitura de proporţii dată de David Popovici! Ce s-a întâmplat după controversa uriaşă în care a fost implicat
MediCOOL
Cum poți preveni osteoartrita. Ce poți face pentru a-ți adapta stilul de viață
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
MediCOOL
Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz. Ce se întâmplă dacă mănânci în exces această cereală
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x