(P) Cum pot fi tratate leziunile sportive prin acupunctură

Publicat pe 25.08.2022 la 13:54 Actualizat pe 25.08.2022 la 13:57

Sportul și-a făcut loc în viața noastră și asta este un lucru cât se poate de bun. Astfel vom putea avea un stil de viață mai activ, mai sănătos, vom putea lupta cu obezitatea, bolile cardiovasculare și sănătatea noastră mentală va fi la cote maxime. Însă, ca orice lucru bun, există și câteva minusuri de care ar trebui să fii conștient.

Cum pot fi tratate leziunile sportive prin acupunctură

Pixabay

Cu cât sportul practicat este mai intens, mai performant sau dacă vorbim de sporturi de contact, trebuie să știi că numărul accidentărilor sportive care apar va crește în același timp. Iar dacă la sportivii profesioniști problema accidentărilor este de la sine înțeleasă, trebuie să te aștepți ca și tu, sportiv ocazional, să ai parte de unele neplăceri. Vorbim despre populația normală care joacă tenis, face yoga, Pilates sau dansează Zumba.

De exemplu, anumite leziuni care apar la jucătorii de tenis sau de golf, la nivelul membrelor superioare, au fost studiate la universitățile de medicină încă din secolul trecut. Dar apar noi patologii și vrem să ne îmbunătățim cunoștințele despre ele. Există numeroase probleme ce apar inclusiv la cei ce joacă bowling, la cei ce fac yoga, aquagym etc. În competiție sau doar când facem sport de plăcere este foarte interesant să profităm de unele tratamente ca prevenție, dar și pentru a ne readuce starea de bine. Cu unele tratamente neconvenționale creștem aportul de sânge a zonei și energia acesteia, dar putem evita și unele răni.

Aici putem lua în considerare acupunctura. Acupunctura este o parte importantă a Medicinei Tradiționale Chineze, o practică străveche bazată pe observarea Naturii, a corpului uman, a modului în care corpul nostru interacționează cu mediul care ne înconjoară și, mai presus de toate, ne învață cum să trăim în armonie. Această practică poate vindeca și preveni bolile. Vezi mai multe informații despre în legătură cu ce poate vindeca acupunctura pe acupuncturabucuresti.ro.

În prezent, cunoscuți sportivi de elită folosesc acupunctura ca o metodă în plus în tratamentul leziunilor și recuperarea acestora, constituind, alături de alte tehnici ale Medicinei Tradiționale Chineze, un instrument suplimentar pentru kinetoterapeut în recuperarea și prevenirea accidentărilor.

Acupunctura este eficientă atât în afecțiunile dureroase acute, cât și în cele cronice și ajută la îmbunătățirea performanței, favorizand atât recuperarea fizică, cât și mentală, reducând stresul, anxietatea și nervozitatea. Un specialist poate să trateze prin acupunctură afecțiuni precum: lombalgie, probleme cervicale, tendinite, entorse, contracturi, rupturi de ligamente, bursite, spondilită, contuzii, dureri articulare...și multe altele. Obiectivul Medicinei Tradiționale Chineze este de a elimina orice blocaj în circulația sângelui și a energiei, iar în cazurile de leziuni sportive acest lucru devine mai evident.

Trebuie să găsim unde este problema și să alegem cum o vom trata, deoarece avem mai multe instrumente la dispoziție.

Să luăm exemplul unei entorse majore a gleznei. Primul lucru pe care îl vom simți este o durere locală. În curând vom putea observă umflarea și o senzație de căldura. Acest lucru ne indică clar că acolo se întâmplă ceva care împiedică această circulație. În primă fază vom avea dificultăți în sprijinirea piciorului pe sol. La ce ne așteptăm de la tratamentele cu acupunctură?

În mod clar sunt două lucruri:

- Recuperarea totală în urma accidentului survenit, dispariția simptomelor și posibilitatea de a reveni la practicarea sportului că înainte.

- Nu produce efecte secundare la fel de frecvente la medicamentele antiinflamatoare.

De multe ori, unei persoane care practică sport îi este foarte greu să facă un repaus total, chiar și în timpul perioadei de recuperare. Sportivii profesioniști nu au de ales decât să se oprească și să se recupereze complet. Dar, de multe ori, este greu să renunțe la un turneu când există contracte de respectat. Fiecare sport și fiecare sportiv are propriile caracteristici, iar în unele cazuri recuperarea este foarte dificilă din multe puncte de vedere. Pe scurt, un întreg sortiment de situații pot face ca ceva ce poate să pară nesemnificativ să se cronicizeze și să continue să deranjeze și după mult timp, dacă nu ne oprim și nu ne tratăm.

Pe de altă parte, putem observa, de asemenea, că multe dintre aceste leziuni apar tocmai atunci când ne simțim într-o formă mai bună și avem performanțe mai bune. Probabil că acest motiv este declanșatorul, deoarece zonei i se acordă o funcție excesivă, cu timp de odihnă redus.

Rolul acupuncturii în leziunile sportive

Acupunctura joacă un rol important ca protecție, iar în unele cazuri poate fi un bun tratament. Această practică străveche ajută articulațiile să fie mai flexibile și mai funcționale în momentul acțiunii. Este o tehnică comună la sportivii de elită unde acupuncturistul este uneori un membru de baza echipei.

Tratamentele vor varia în funcție de tipul de leziune care apare și de zona care trebuie tratată. Există puncte dureroase cunoscute în Medicina Tradițională Chineză ca puncte Ashi și puncte pe care le vom trata în zonă sau la distanță față de acea zonă. De asemenea, pot fi folosite și alte tipuri de acupunctură precum moxibustie sau electro-acupunctură. Așa că fiecare acupuncturist și kinetoterapeut va evalua care este cel mai potrivit tip de tratament pentru fiecare pacient.

Acupunctura este foarte utilă atât pentru durerile acute, cât și pentru cele cronice. De asemenea, ajută la creșterea performanței, îmbunătățind atât starea fizică, cât și pe cea mentală.

Reduce stresul, anxietatea și nervozitatea. Există dureri acute care pot fi corectate aproape imediat și, în multe cazuri, folosind o tehnică cu un singur punct și un singur ac, problema se rezolva cu succes.

Un alt mare avantaj este că acupunctura completează absolut orice alt tratament și terapie. Așadar, dacă ești sportiv, află care sunt beneficiile acupuncturii și te poate ajută la recuperarea totală într-o perioadă mai scurtă de timp.

În articolul

Cum pot fi tratate leziunile sportive prin acupunctură

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x