Paleodieta, "religia" pentru un corp sanatos
Publicat pe 01.02.2011 la 21:40 Actualizat pe 01.02.2011 la 21:44
Am fost programati genetic pentru adaptarea la mediu inca de-acum 40.000 de ani. Totusi, organismul nostru nu si-a schimbat prea mult modul de functionare, in ciuda perioadei imense de timp care a trecut de atunci.
Recenta lucrare a lui Arthur de Vany, economist si cercetator al comportamentului uman, "The New Evolution Diet", a schimbat nu numai silueta si starea de sanatate a americanilor, ci si modul de viata si mentalitatile acestora.
Dieta propusa de el consta intr-un regim alimentar cu continut cat mai redus de carbohidrati, hrana naturala, cruda de preferinta si activitate fizica, de la simplele exercitii de gimnastica si diferite sporturi, pana la mersul pe jos sau cu bicicleta.
Stilul de viata propus de el nu este o "nostalgie" a vietii din pestera de-acum 40.000 de ani, ci un stil de viata care urmeaza tiparul stramosilor nostri. Acestia, desi traiau mai putin decat traim noi astazi, erau mai inalti, mai musculosi, mai puternici, dar, in acelasi timp, si mai supli si mult mai rezistenti la mediu.
Regulile de baza ale dietei
● Hrana naturala, neprocesata. Aceasta inseamna tot ce putem lua direct din natura, ce obtinem de la animale (lapte, oua, carne). Prepararea acestor ingrediente trebuie facuta fara sa apelam la adaosuri artificiale de dragul unui gust mai bun sau aspect mai placut, ci naturale, cum sunt, de pilda, condimentele "de casa".
● Hrana cat mai variata. Sau cate putin din fiecare. Alimentele trebuie bine mestecate, si nu inghitite in fuga, iar masa trebuie luata intr-o atmosfera placuta, relaxata.
● Doua-trei mese pe zi. Limitarea numarului de mese zilnice ii da organismului sansa de a arde excesul de grasime.
● Proportiile dietei ideale: o treime fructe si legume crude, o treime vegetale preparate si o treime carne sau peste.
● Substante nutritive. Paleodieta, "religia" alimentara pentru un corp frumos si sanatos. Este permisa si folosirea suplimentelor alimentare de sinteza pentru a-i asigura organismului necesarul de substante nutritive, insa e de preferat ca cea mai mare parte din aceste substante sa provina din surse naturale.
Hrana recomandata
● Legumele. Sunt de preferat cele intens colorate si sarace in amidon, cum ar fi spanacul, conopida, broccoli, conopida, sparanghelul, vinetele si salatele cu frunze verde-inchis.
● Carne, peste si oua. Sunt alimente bogate in proteine, iar studiile arata ca un surplus de proteine intr-o dieta nu strica, pentru ca ajuta la controlul poftei de mancare. Dietele sarace in proteine duc, din contra, la obezitate. Carnea rosie e bine sa fie consumata in cantitati moderate. Carnea de pasare e sanatoasa, iar pestele, in special somonul, este o adevarata valoare alimentara, ca si scoicile, crabii si alte specii marine.
● Fructe. Cele mai bune sunt fructele crude, mancate ca atare, nu stoarse in sucuri. Trebuie sa fim insa atenti la fructele pe care le cumparam, pentru ca unele au fost cultivate astfel incat sa contina o cantitate mai mare de zahar, pentru un gust mai dulce.
Hrana de evitat
● Cerealele. O dieta bogata in cereale poate provoca reactii alergice, obezitate si tulburari digestive. Nici painea nu este binevenita in alimentatie, pentru ca tot din cereale este facuta si, in plus, contine o gramada de aditivi si alte substante de sinteza, nesanatoase.
● Hrana cu amidon. Include cartofii, cartofii dulci si, in general, radacinoasele. Sfecla si morcovii sunt insa acceptate.
● Anumite fructe. Bananele si toate fructele uscate trebuie evitate sau consumate in cantitati cat mai mici, pentru ca au un continut crescut de zahar.
● Sarea. Este esentiala, dar nu trebuie consumata in cantitati mari.
● Snacks-uri. Sunt asa-numitele gustari, ca gogosile, prajiturelele, biscuitii, covrigeii, cartofii prajiti, inghetata si toate celelalte "crantanele" si "rontanele", dupa care intindem mana cand suntem stresati, stam in fata televizorului sau a computerului si nu stim cand am consumat din ele cat pentru o saptamana.
● Unele legume. Contrar recomandarilor de pana acum, boabele de soia si oricare alte produse din soia trebuie evitate sau consumate ocazional. Lintea si fasolea verde pot fi consumate, dar in cantitati moderate.
Sursa: Jurnalul.ro