Pe ce se bazează o alimentație echilibrată?

Publicat pe 29.09.2021 la 16:34 Actualizat pe 29.09.2021 la 16:37

O dietă echilibrată oferă organismului nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa corect. Pentru a obține vitaminele și mineralele de care ai nevoie, majoritatea caloriilor zilnice ar trebui să provină din: fructe proaspete, legume, cereale, proteine.

O dietă echilibrată oferă organismului nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa corect

Shutterstock

Numărul de calorii dintr-un aliment se referă la cantitatea de energie stocată în acel aliment. Corpul tău folosește calorii din alimente pentru mers, gândire, respirație și alte funcții importante. O persoană are nevoie de aproximativ 2.000 de calorii în fiecare zi pentru a-și menține greutatea, dar numărul de calorii depinde de vârsta, sexul și nivelul de activitate fizică.

Bărbații tind să aibă nevoie de mai multe calorii decât femeile, iar persoanele care fac mișcare au nevoie de mai multe calorii decât persoanele care sunt sedentare.

Sursa caloriilor zilnice este de asemenea importantă. Alimentele care furnizează în principal calorii și foarte puțină nutriție sunt cunoscute sub numele de "calorii goale".

Exemple de alimente care furnizează calorii goale includ: prăjituri, gogoși, carne procesată, băuturi energizante și băuturi răcoritoare, băuturi din fructe cu adaos de zahăr, înghețat, chipsuri și cartofi prăjiți și pizza.

Cu toate acestea, indiferent de denumirea preparatelor, trebuie să ai în vedere că ingredientele sunt cele care le fac hrănitoare. O pizza de casă cu o bază integrală și o mulțime de legume proaspete deasupra poate fi o alegere sănătoasă. Spre deosebire de acestea, pizza prefăcută și alte alimente procesate conțin adesea calorii goale.

În loc să cumperi din magazine mâncare procesată, comandă din aplicația eatZZ și mâncarea vine la tine acasă. Este din sursă sigură, poți contoriza mărimea porției și numărul de calorii, iar dieta ta nu va avea de suferit.

Toate restaurantele din aplicația eatZZ sunt #unulpentrualtul, dar cea mai mare preocupare a lor este față de clienții care le trec pragul zi de zi sau le comandă mâncarea. Niciodată nu a fost atât de simplu şi rapid să îţi comanzi mâncarea preferată. Pe www.eatzz.ro găsești tot ceea ce poftești: de la mâncare tradiţională românească până la mâncare chinezească.

Descarcă aplicația și poți comanda oricând, de oriunde. Restaurantele din aplicația eatZZ au meniuri ușor de accesat, numai bune de vizionat.

Pentru a menține o sănătate bună a organismului, limitează consumul de calorii goale și încearcă să obții caloriile din alimente bogate în nutrienți.

O dietă echilibrată furnizează substanțele nutritive de care are nevoie corpul pentru a funcționa eficient. Fără o nutriție echilibrată, corpul este mai predispus la boli, infecții, oboseală și performanțe scăzute. Copiii care nu primesc suficiente alimente sănătoase se pot confrunta cu probleme de creștere și dezvoltare, performanțe academice slabe și infecții frecvente. De asemenea, pot dezvolta obiceiuri alimentare nesănătoase care pot persista până la maturitate. Fără exerciții fizice, aceștia vor avea, de asemenea, un risc mai mare de obezitate și diferite boli care formează sindromul metabolic, cum ar fi diabetul de tip 2 și hipertensiunea arterială.

Ce alimente să consumi pentru o dietă echilibrată

O dietă sănătoasă și echilibrată va include de obicei următoarele substanțe nutritive: vitamine, minerale și antioxidanți, carbohidrați, inclusiv amidon și fibre, dar și grăsimi sănătoase

O dietă echilibrată va include o varietate de alimente din următoarele grupuri: fructe, legume, cereale, lactate, alimente proteice. Exemple de alimente proteice: carnea, ouăle, peștele, fasolea, nucile și leguminoasele.

Alimentele care trebuie evitate sau limitate la o dietă sănătoasă includ: alimentele procesate, cereale raffinate cu adaos de zahăr și sare, carne roșie procesată, alcool, grăsimi trans.

Un lucru este de menționat: ceea ce este sănătos pentru o persoană poate să nu fie potrivit pentru o altă persoană.

În articolul

Pe ce se bazează o alimentație echilibrată?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Colţul de Rai din România unde a înflorit o plantă nespus de frumoasă, care ar avea "puteri tămăduitoare". Rezistă 100 de ani, iar parfumul este divin
a1.ro
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
HelloTaste.ro
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Ce studii are „cea mai frumoasă femeie din România”. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: „Doar două ore, în weekend!”
MediCOOL
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Spynews
Imaginile durerii de la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Familia lui, în lacrimi în timpul slujbei / VIDEO
DeParinti
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
HelloTaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
x