O porți zi de zi la braț, dar ea îți pune în pericol sănătatea
Publicat pe 21.01.2014 la 10:55 Actualizat pe 21.01.2014 la 12:05
Carrie Bradshaw din Sex and the City a spus la un moment dat că o poșetă este doar "o geantă mică, fără de care ne-am simți goale în public." Un lucru cât se poate de adevărat ținând cont de faptul că rareori o femeie iese din casă fără poșeta asortată la restul ținutei.
Carrie Bradshaw din Sex and the City a spus la un moment dat că o poșetă este doar "o geantă mică, fără de care ne-am simți goale în public." Un lucru cât se poate de adevărat ținând cont de faptul că rareori o femeie iese din casă fără poșeta asortată la restul ținutei. Nu de puține ori, geanta este una supradimensionată în care se găsesc tot felul de lucruri, unele utile, altele uitate acolo cu lunile.
Știai insă că poșeta ta preferată poate fi un focar de infecții? Un studiu recent realizat de cercetătorii din Marea Britania a scos la iveală faptul că una din cinci poșete este contaminate cu suficiente bacterii cât să îi îmbolnăvească pe cei care le folosesc.
Conform lui Jason Tetro, un microbiolog din Toronto, rezultatele studiilor nu sunt deloc surprinzătoare: “O poșetă acționează exact ca un incubator. Gențile sunt întunecoase și umede, iar bacteriile se dezvoltă foarte bine într-un astfel de mediu.” Adaugă și câteva resturi de alimente cum ar fi bucățele de biscuiți, puțin suc ce a curs dintr-o sticlă și particule de piele umana și obții un mediu plin de bacterii.
Studiul a arătat și că gențile din piele sunt cele care atrac cei mai mulți microbi. Textura lor poroasă este extrem de favorabilă bacteriilor care aderează mai bine la piele decât la materiale sintetice. În interiorul genților, recipientele cu diverse loțiuni, tuburile de rimel și rujurile sunt obiectele care au cea mai mare concentrație de bacterii. Aceste produse sunt mai lipicioase, iar bacteriile le adoră.
Aceste bacterii pot cauza boli cum ar fi infecții digestive pentru cei cu un sistem imunitar scăzut, dar și infecții ale pielii și sângelui.
Ce poți face pentru a te proteja?
1. Lasă poșeta deschisă atunci când ești acasă pentru a lăsa afară umezeala și a o aerisi.
2. Fă curat în ea o dată pe săptămână și curăță bine orice resturi de mâncare, oricât de mic.
3. Șterge poșeta o dată pe săptămână cu un prosop de hârtie înmuiat în apă și puțin alcool. Apoi lasă geanta să se usuce.
4. Dacă ai o geantă mai mare, nu ține în ea lucruri care sunt în general contaminate cu bacterii, cum ar fi o pereche de pantofi.
5. Când folosești o toaletă publică, nu lăsă niciodată poșeta pe jos.
Foto: hepta.ro