Program de detoxifiere în Postul Paștelui
Publicat pe 06.03.2014 la 11:33 Actualizat pe 06.03.2014 la 11:36
Postul său abţinerea de la unele alimente reechilibrează metabolismul şi elimina din organism toxinele acumulate în perioada de iarnă. Nutriţioniştii ne atrag însă atenţia că postul nu presupune doar un regim lipsit de alimente de dulce, ci şi o dietă echilibrată. "În post rămân valabile liniile generale stabilite de nutriţia modernă. Asta înseamnă în primul rând o hidratare bună a organismului – 1,5-2 litri de apă pe zi.
Postul său abţinerea de la unele alimente reechilibrează metabolismul şi elimina din organism toxinele acumulate în perioada de iarnă. Nutriţioniştii ne atrag însă atenţia că postul nu presupune doar un regim lipsit de alimente de dulce, ci şi o dietă echilibrată. "În post rămân valabile liniile generale stabilite de nutriţia modernă. Asta înseamnă în primul rând o hidratare bună a organismului – 1,5-2 litri de apă pe zi.
Procesul de detoxifiere nu se realizează dacă avem un aport hidric necorespunzător. Apoi trebuie să mâncăm multe fructe şi legume crude, seminţe. Trebuie să îi asigurăm organismului necesarul de proteine din seminţe, nuci, soia, fasole; de carbohidraţi din pâine şi cereale integrale, mere, banane; de grăsimi din nuci, alune, uleiuri vegetale", precizează prof. dr. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
În procesul de detoxifiere a organismului, vitaminele şi mineralele din fructe şi legume crude sunt la fel de importante ca apa. Cu atât mai mult trebuie respectată în post regula celor cinci fructe şi legume crude pe zi – citrice, mere, roşii, castraveţi, ceapă, usturoi, salată verde, morcovi, varza, broccoli. În afară de vitamine şi minerale, fructele şi legumele sunt bogate în fibre alimentare. Ele contribuie la reglarea digestiei şi favorizează eliminarea toxinelor. Consumul de fructe şi legume proaspete distruge microflora intestinală acumulată înainte de post, atunci când dieta noastră a fost bogată în carne.
Migdalele, nucile, alunele conţin între 4% şi 7% fibre alimentare. Consumul moderat al acestor fructe detoxifica organismul, iar acizii graşi omega 3 şi omega 9 pe care îi conţin acţionează asupra asimilării grăsimilor de organismul uman. Şi fructele uscate pot contribui la eliminarea toxinelor din organism. În acest caz însă trebuie să fim atenţi la conţinutul de glucide (60%-70%) şi la calorii. În zilele în care mâncăm fructe uscate ar fi bine să renunţăm la celelalte surse de carbohidraţi (pâinea, orezul, cartofii, paştele făinoase) dacă nu vrem să avem probleme cu greutatea.