Radacinoasele te ajuta sa slabesti sanatos

Publicat pe 23.09.2010 la 11:20 Actualizat pe 23.09.2010 la 13:10

O salata cu morcovi, telina, ridichi asezonata cu otet de mere si ulei de masline este o alegere potrivita pentru prinz sau cina daca vrem sa scapam de kilogramele in plus.

100 g morcovi contin 45 de calorii, aceeasi cantitate de sfecla rosie - 43 de calorii, telina - 33, iar ridichea neagra - 26. Prin continutul redus de calorii, aceste legume se regasesc in majoritatea curelor de slabire.

O salata cu morcovi, telina, ridichi asezonata cu otet de mere si ulei de masline este o alegere potrivita pentru prinz sau cina daca vrem sa scapam de kilogramele in plus. In curele de slabire, radacinoasele sint recomandate si datorita continutului ridicat de fibre alimentare. Fibrele cresc indicele de satietate al legumelor.

Altfel spus, morcovii, sfecla rosie, ridichea neagra, telina dau senzatia de satietate rapid, dar cu un aport minim de calorii. Mai mult, fibrele impiedica asimilarea grasimilor, absorbind colesterolul.

In curele de slabire, nu ne vom simti epuizati din cauza aportului caloric scazut. Aceasta deoarece radacinoasele au proprietati remineralizante si tonice datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contin.

Morcovii, telina, sfecla rosie sint surse bune de vitaminele B1, B2, C, E, betacaroten si minerale (calciu, fosfor, potasiu, fier).

Previn cresterea glicemiei


"Radacinoasele sint bogate in glucide lente: amidon, fibre alimentare solubile si insolubile. Din cauza fibrelor, radacinoasele sint mai greu de digerat. Depinde insa de toleranta fiecarei persoane.

Pentru o persoana sanatoasa, continutul ridicat de fibre din morcovi, pastirnac sau telina nu este o problema. Pe de alta parte insa, fibrele din aceste legume sint greu tolerate de persoanele cu sindromul colonului iritabil", arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Glucidele pe care le contin morcovii, sfecla rosie, telina au avantajul ca elibereaza treptat glucoza sau energia. De aceea, salatele cu radacinoase previn socurile insulinice, cresterea sau scaderea brusca a glicemiei.

In 100 g morcovi se gasesc 8,8 g glucide, in aceeasi cantitate de sfecla rosie - 9 g, in telina - 5,9, pastirnac - 15 g. Glucidele din radacinoase se caramelizeaza la temperaturi ridicate, din acest motiv nutritionistii interzic prajirea acestora sau pregatirea lor la cuptorul cu microunde. Cel mai bine este sa consumam aceste legume crude sau preparate in vapori de apa.

"Nu este bine sa aruncam apa in care am fiert legumele; unele vitamine si minerale trec in aceasta apa", arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

Atentie la nitrati!


Specialistul nostru atrage atentia ca radacinoasele au tendinta naturala de a acumula nitratii din sol. "Legumele pe care le punem pe masa ar trebui sa provina dintr-o agricultura bine controlata.

Nitratii pe care radacinoasele ii iau din sol sint periculosi mai ales in cazul copiilor, pentru ca se transforma in nitrozamine, substante cancerigene. In loc sa primeasca un suc de morcovi, copilul primeste o doza de nitrati.

Pe termen lung, nitratii pot cauza cancer, iar pe termen scurt - cianoza (coloratie albastra vinetie a pielii si a mucoaselor din cauza unei insuficiente oxigenari a singelui)", avertizeaza specialistul.

Morcovi


Aceste legume se remarca in primul rind prin continutul de betacaroten (provitamina A), care reduce riscul bolilor de inima si cancerului. Morcovii sint sursa buna de potasiu, fiind indicati in afectiunile cardiovasculare, ateroscleroza si hipertensiune. De asemenea, sint apreciati pentru proprietatile detoxifiante, depurative. Morcovii cruzi si sucul de morcovi sint buni pentru reglarea microflorei intestinale si pentru eliminarea parazitilor intestinali.

Napi


Prin continutul de vitamina A, B, C, calciu, fier, cupru, napii mentin echilibrul sistemului nervos si intaresc imunitatea. Au actiune tonica si remineralizanta, fiind recomandati pentru combaterea oboselii. Napii cruzi sint de asemenea un bun adjuvant in tratarea acneei si a unor eczeme. Persoanele cu afectiuni digestive, cu sindromul colonului iritabil nu tolereaza napii cruzi. In aceste cazuri, napii se fierb citeva minute, atit cit sa se inmoaie putin.

Telina


Studiile au demonstrat ca telina contine ftalide, substante care regleaza tensiunea arteriala si atenueaza starile de stres si anxietate. Telina face bine si in cazul colicilor renale, al litiazelor, datorita proprietatilor diuretice. Poate fi folosita atit telina cruda, cit si decoctul din frunze uscate de telina. Radacinile de telina contin terpene si lignine, substante care previn cariile, bolile cardiovasculare, scad colesterolul si impiedica dezvoltarea celulelor canceroase.


Sfecla rosie


Sucul de sfecla rosie este recomandat pentru detoxifiere in cazul persoanelor care au o dieta bogata in grasimi de origine animala. Sucul de sfecla stimuleaza eliminarea rapida a toxinelor din ficat. O cura de detoxifiere dureaza trei saptamini. In timpul curei se beau unul-doua pahare cu suc pe zi, intre mese. Sucul de sfecla rosie este de asemenea un tonic general recomandat persoanelor suprasolicitate din punct de vedere psihic.

Patrunjel


Radacinile de patrunjel contin betacaroten, vitaminele C si K, fier, calciu, potasiu, fosfor, mangan, magneziu, potasiu. Datorita vitaminei C, patrunjelul este un bun adjuvant in prevenirea anemiei si a virozelor respiratorii. Nutritionistii recomanda radacinile de patrunjel persoanelor care vor sa slabeasca. Datorita fibrelor, radacinile de patrunjel imbunatatesc digestia proteinelor si a grasimilor.

Ridichie neagra


Salata sau sucul de ridichi negre calmeaza tusea, stimuleaza digestia, scade colesterolul si imbunatateste acuitatea vizuala. De asemenea, salatele in care punem ridichi negre, hrean, patrunjel sau telina stimuleaza pofta de mincare si contribuie la combaterea anorexiei. Persoanele cu hiperaciditate gastrica, ulcer gastric trebuie sa manifeste precautie in consumul de ridichi, pentru ca acestea pot fi iritante pentru stomac.


Citeste jurnalul.ro

În articolul Radacinoasele te ajuta sa slabesti sanatos:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 16 aprilie 2025. Balanțele își regăsesc pofta de viață. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
a1.ro
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în perioada 15-20 aprilie 2025, potrivit horoscopului. Află când îți merge bine
HelloTaste.ro
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Catine
Cât timp se fierbe carnea de pui pentru salata de boeuf? Pașii ca să obții cea mai bună salată de boeuf
useit.ro
Blue Origin a făcut istorie cu primul echipaj feminin care a ajuns în spațiu. La bord s-au aflat Katy Perry și partenera lui Jeff Bezos
as.ro
Ce scrie, de fapt, în buletinul lui Ion Ţiriac. Care este numele real al magnatului român
MediCOOL
Cum influențează modul de preparare sănătatea organismului. Care sunt sfaturile farmaciștilor pentru o alimentație echilibrată
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
DeParinti
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
MediCOOL
Ce este indicat să știi despre prăjire. Cum poți folosi această metodă de gătit într-un mod mai sănătos
HelloTaste
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
close
x