RAPORT: Europenii trăiesc mai mult, dar nu sunt neaparat mai sănătoşi

Publicat pe 23.11.2016 la 23:08 Actualizat pe 23.11.2016 la 23:13

Populazia Uniunii Europene (UE) traieste mai mult.

Populația Uniunii Europene (UE) trăiește mai mult, dar nu are neapărat o sănătate mai bună, subliniază un raport comun publicat miercuri de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Comisia Europeană, care cere un acces mai bun la îngrijire.

Ponderea populației în vârstă de peste 65 de ani a crescut în UE, de la sub 10% în 1960 la aproape 20% în 2015 și ar urma să ajungă la aproape 30% până în 2060.

Speranța de viață a depășit 80 de ani în 18 state membre (Slovenia este singura țară din Europa de Est în acest caz), dar acesta nu este neapărat un semn de sănătate bună, având în vedere că aproximativ 50 milioane de oameni din UE suferă de boli cronice, relevă raportul citat de France Presse.

Puțin peste o jumătate de milion de oameni aflați încă la vârsta activă mor în fiecare an de boli cronice, ceea ce costă UE 115 de miliarde de euro.

Ajutoarele sociale legate de probleme de sănătate (boli cardiovasculare, probleme respiratorii, diabet, probleme psihologice) ''cântăresc'' financiar și mai greu: 1,7% din PIB în medie în fiecare an este dedicat ajutoarelor pentru incapacitate de muncă sau concedii medicale, mai mult decât se alocă pentru șomaj.

Comisarul european pentru sănătate Vytenis Andriukaitis, citat într-un comunicat, s-a plâns că "mulți oameni mor în fiecare an din cauza unor boli ce pot fi evitate, legate de factori de risc cum ar fi fumatul și obezitatea".

În Uniunea Europeană, o persoană din cinci continuă să fumeze și 16% dintre adulți sunt obezi, comparativ cu 11% în anul 2000. Obezitatea împreună cu un consum excesiv de alcool sunt probleme "din ce în ce mai importante" în multe țări ale UE, cea mai mare regiune din lume consumatoare de alcool.

Îmbătrânirea populației și ratele crescute de boli cronice combinate cu constrângerile bugetare fac ''necesară'' o schimbare în serviciile de îngrijire a sănătății, subliniază Comisia într-un comunicat. Ea citează dezvoltarea online în domeniul sănătății, dar și reducerea spitalizărilor și raționalizarea cheltuielilor pentru medicamente.

Cheltuielile pentru sănătate în 2015 au reprezentat 9,9% din PIB-ul UE, față de 8,7% în 2005.

În articolul

RAPORT: Europenii trăiesc mai mult, dar nu sunt neaparat mai sănătoşi

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Ciprian a refuzat să plătească 24.000 de euro meşterilor şi îşi renovează singur garsoniera din Cluj. Cât îl costă acum
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ! Cântăreaţa a dezvăluit totul!
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x