Rasul, un adevarat medicament

Publicat pe 25.09.2010 la 16:54 Actualizat pe 25.09.2010 la 17:13

ras

Pe masura ce radem mai putin, creste numarul studiilor care ne explica beneficiile rasului asupra sanatatii.

Unul dintre aceste studii, efectuat la Universitatea Maryland din Baltimore, sustine ca rasul nu are termen de comparatie in privinta preventiei multor boli cardiovasculare, prin faptul ca este un antidot al stresului si, totodata, reduce tensiunea arteriala. Se stie ca stresul si hipertensiunea niveleaza drumul aparitiei bolilor cardiovasculare, chiar a cancerelor si, evident, a deceselor premature. Dar sa trecem de la teorie la practica: 10 minute de ras in cascada este reteta cea mai eficienta contra stresului, iar 3 minute petrecute in aceeasi nota pot inlocui 15 minute de exercitii fizice.

Si beneficiile rasului nu se opresc aici. Rasul imbunatateste respiratia si secretia de endorfine cerebrale, ce calmeaza in mod natural durerea. Rasul este capabil sa intareasca sistemul imunitar. Este si motivul pentru care in unele spitale, mai ales in clinici unde se administreaza tratamente complicate, medicii vorbesc despre Medicamentul Ras. De altfel, unul dintre secretele centenarilor este faptul ca au mostenit o natura prin excelenta vesela, optimista. Multi dintre cei care s-au bucurat de viata peste o suta de ani marturiseau ca principiul lor esential a fost: Pentru a imbatrani sanatos, sa razi cu pofta.

A avea rasul pe buze si simtul umorului sunt doua atuuri care fac pe oricine o persoana atragatoare. In opinia psihologilor, rasul limiteaza agresivitatea si stresul, facilitand integrarea individului in comunitate. Astfel, rasul se dovedeste un bun mijloc de a reface sau a lega noi relatii, de a realiza un schimb de rationamente pozitive.

De efectele pozitive ale rasului putem beneficia in orice moment al zilei, in cele mai diferite locuri. Important este ca, dupa o repriza de ras, sa ne relaxam. In acest sens, psihologii recomanda terapia prin ras efectuata in grup: se formeaza un cerc din persoane care se tin de maini si care lanseaza in eter onomatopee: ah, ah, ah si oh, oh, oh!

Simtul umorului prelungeste durata de viata

Cu siguranta, cercetatorul Sven Svebak este un norvegian care nu duce lipsa de idei si este stapanit de buna dispozitie. Intr-atat incat el a studiat - n-o sa va vina sa credeti - trei decenii impactul pe care il are simtul umorului asupra sanatatii.

Cea mai ampla actiune este monitorizarea a 53.500 de norvegieni aproximativ sapte ani, informatiile facand obiectul studiului publicat recent in International Journal of Psychiatry in Medicine. Dupa atatia ani in care rasul a fost luat in serios, Sven Svebak a ajuns la concluzia ca simtul umorului - evident cel inteligent, de calitate - ar diminua riscul de deces cu 20%. Da, chiar a meritat atat amar de timp pentru a ne spune simplu: da, rasul poate invinge moartea!

Citeste si Jurnalul National

Sursa foto: hepta.ro

În articolul

Rasul, un adevarat medicament

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Catine
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
x