Regimul bogat in calciu nu reduce riscul de osteoporoza
Publicat pe 31.05.2011 la 19:38
Depasirea cantitatii normale de calciu nu reduce problemele determinate de fragilitatea oaselor la varsta a treia, arata un studiu publicat in British Medical Journal.
O cantitate rezonabila de calciu este vitala pentru sanatatea oaselor, iar o echipa de cercetatori suedezi a constatat ca o cantitate mai mare de 700 mg pe zi - echivalentul a 85 g de sardine si 230 g de iaurt - are un impact aproape nul in privinta prevenirii fracturilor sau a osteoporozei legate de varsta.
Studiul, publicat pe site-ul internet al British Medical Journal, a vizat o veche dezbatere asupra cantitatii de calciu necesare pentru pastrarea sanatatii oaselor. Nutritionistii dau sfaturi diferite persoanelor de peste 50 de ani in functie de tari. In Marea Britanie se recomanda un aport de calciu de 700 mg/zi, in Scandinavia, 800 mg, iar in Statele Unite, 1200 mg/zi.
In realizarea studiului, cercetatorii au analizat datele a 61.400 suedeze cu varste cuprinse intre 63 si 93 de ani, observate timp de 19 ani. Dintre aceste femei, 24% suferisera fracturi (6%, o fractura de sold). Pe baza unui chestionar asupra regimului alimentar, aportului de calciu, consumului de suplimente alimentare, de vitamine si a modului de viata al participantelor la studiu, cercetatorii au aratat ca femeile care consuma 750 mg de calciu prezinta cel mai mic risc sa sufere fracturi.
Riscul nu scade daca se mareste aportul de calciu. Dimpotriva, oamenii de stiinta au precizat ca, in unele cazuri, consumul exagerat de calciu poate mari riscurile de fractura de sold, adaugand totusi ca aceasta constatare trebuie sa fie interpretata "cu prudenta".
Un studiu neo-zeelandez publicat luna trecuta in aceeasi revista arata, cu probe, ca suplimentele alimentare cu calciu pot creste riscul unor probleme cardiovasculare, cum ar fi crizele de inima la femeile in varsta. Cercetatorii s-au sprijinit in afirmatiile lor pe datele pe sapte ani ale unui numar de 16.720 femei. La sfarsit, femeile care luasera suplimente de calciu si vitamina D la inceputul studiului au prezentat risc mai mare de probleme cardiace.
Autorii studiului au pus aceste efecte negative pe seama schimbarii bruste a nivelului de calciu din sange, o cantitate mare de calciu putand duce la intarirea peretilor arterelor.
Citeste si jurnalul.ro!