Regimul-minune care te ajuta să slăbești. Unde se află ascunsă rețeta
Publicat pe 15.01.2016 la 14:06 Actualizat pe 15.01.2016 la 14:13
Internetul este plin de rețete-minune prin care nutriționiștii și-au propus să ne ajute să slăbim. Din păcate, principiile culinare ale „specialiștilor” se bat de multe ori cap în cap, iar rezultatele sunt departe de cele așteptate.
Internetul este plin de rețete-minune prin care nutriționiștii și-au propus să ne ajute să slăbim. Din păcate, principiile culinare ale „specialiștilor” se bat de multe ori cap în cap, iar rezultatele sunt departe de cele așteptate.
Conform unui studiu realizat în cadrul Școlii pentru Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg din SUA, oamenii care gătesc frecvent în casă mănâncă mai sănătos și consumă mai puține calorii decât persoanele care preferă să mănânce în oraș.
„Când oamenii gătesc acasă, ei consumă mai puțin carbohidrați, mai puțin zahăr și mai puține grăsimi decât cei care gătesc foarte rar sau deloc, chiar dacă nu încearcă să slăbească”, a declarat cercetătorul principal din cadrul studiului, Julia A. Wolfson.
Studiul a demonstrat totodată că persoanele care gătesc aproape în fiecare zi consumă mai puține calorii chiar și în rarele ocazii în care mănâncă în oraș, conform jhsph.edu.
Cifrele sunt incredibile
Wolfson și co-autorul studiului Sara N. Bleich au analizat datele obținute între 2007 și 2010 prin intermediul Chestionarului de Cercetare a Sănătății și Nutriției Naționale din SUA, la care au răspuns peste 9.000 de persoane cu vârsta de peste 20 de ani.
Prin intermediul chestionarului au fost solicitate informații despre alimentele pe care participanții le-au consumat în ultimele 24 de ore, dar și despre alte comportamente culinare, precum consumul de produse fast-food din ultimele 30 de zile.
Cercetătorii au aflat că 8% dintre adulți consumă mâncare gătită în casă cel mult o dată pe săptămână, iar aceștia consumă, în medie, 2.301 calorii pe zi, 84 de grame de grăsimi și 135 de grame de zahăr.
48% dintre respondenți mănâncă de 5-7 ori pe săptămână mâncare gătită în casă și consumă, în medie, 2.164 calorii, 81 de grame de grăsimi și 119 grame de zahăr pe zi.
Cercetătorii au aflat, totodată, că persoanele care obișnuiesc să gătească în casă se bazează mai puțin pe alimente congelate și sunt mai puțin dispuse să consume mâncare de tip fast food atunci când mănâncă în oraș.
Obezitatea a devenit o problemă
În țările Uniunii Europene, între 30% și 70% dintre oameni sunt supraponderali, iar 10%-30% sunt afectați de obezitate, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
„Obezitatea reprezintă o problemă la nivelul întregii societăți, iar gravitatea ei este din ce în ce mai mare și generează probleme grave de sănătate, precum diabetul, tensiunea arterială ridicată și bolile de inimă”, a declarat Wolfson.
„Dovezile arată că persoanele care gătesc acasă sunt mai sănătoase”, a adăugat cercetătoarea, care a subliniat și faptul că persoanele care gătesc acasă sunt mult mai puțin predispuse la obezitate și reușesc să slăbească mult mai repede atunci când își propun să scape de kilogramele în plus. Rețeta supremă pentru sănătate și siluetă s-ar afla, astfel, în propria bucătărie, într-o altfel de abordare a gătitului și a alimentației.
Mâncarea gătită la cuptor este cea mai sănătoasă
Cei mai mulți dintre specialiști sunt de acord că mâncarea gătită la cuptor este mult mai sănătoasă decât cea prăjită în tigaie și oferă o paletă mult mai largă de opțiuni atunci când alegem rețetele culinare. În plus, cuptoarele incorporabile sunt din ce în ce mai căutate pe piață, deoarece ajută la economisirea spațiului în bucătărie și vin la pachet cu nenumărate funcții care transformă gătitul într-o adevărată plăcere, după cum vedem pe beko.ro.
Foto: Creative Commons