România, fruntașă la avorturi. Află cum afectează o întrerupere de sarcină organismul femeii!

Publicat pe 07.01.2014 la 15:29 Actualizat pe 07.01.2014 la 17:01

Avortul este procesul medical de întrerupere a sarcinii, astfel încât nașterea copilului ce era în formare nu mai este posibilă. În funcție de cât de avansată este, sarcina este întreruptă fie prin tratament medicamentos, fie printr-o procedură chirurgicală.

Un avort nu trebuie confundat însă cu o pierdere de sarcină unde tot procesul are loc fără intervenție medicală.

Femeile apelează la avort din diverse motive:

- circumstanțe personale

- viața mamei este pusă în pericol

- șanse crescute ca fătul să aibă anumite malformații.

Îngrijorător este faptul că România este țara europeană pe locul trei în ceea ce privește numărul anual de avorturi. Un număr destul de mare de românce folosesc avortul ca și "metodă contraceptivă", expunându-se mai multor riscuri de scurtă și lungă durată, unele dintre ele fiindu-le chiar fatale. Lipsa de informare în privința planificării familiale și a metodelor contraceptive existente pe piață par a fi principalele motive pentru această situație dramatică.

Riscuri pe termen scurt

Riscuri fizice

- Perforarea uterului și lacerațiile cervicale sunt două dintre cele mai comune complicații ale avortului. Acest lucru se datorează faptului că cele mai multe avorturi se realizează prin aspirare, o procedură unde medicul pur și simplu estimează anumite lucruri. Aceste răni pot afecta viitoarele sarcini, ducând la nașteri premature și coplicații în timpul nașterilor.

- Deși este mai rar întâlnit, un alt risc este acela al perforării intestinelor sau a altor organe prin intermediul instrumentelor folosite la realizarea avortului.

Alte efecte imediate ale avortului sunt:

- durere și / sau sângerare

- infecții și febră scăzută

- perforații uterine

- șoc cervical

Disfuncții sexuale

între 30 și 50 la sută dintre femei suferă de disfuncții sexuale de scurtă și lungă durată. Acestea încep re regulă imediat după avort și includ:

- lipsă de plăcere în timpul actului sexual

- durere crescută

- aversiune față de actul sexual

Efecte psihologice

Femeile care au trecut printr-un avort medical sunt de patru ori mai predispuse la deces în următoarele 24 de luni după deces față de cele care duc la final sarcinile. Acest lucru are legătură cu efectele psihologice pe care avortul le are asupra stării psihice a femeii, precum și o schimbare de comportament ce o face mai predispusă către un comportament riscant, periculos pentru propria sănătate.

Un studiu efectuat la 8 săptămâni după ce femeile particpante au făcut avort a scos la iveală faptul că 44% dintre ele s-au plâns de disfuncții ale siatemului nervos, 36% aveau probleme cu somnul, 31% regretau decizia luată, iar 11% luau tratament medicamentos pentru a trata problemele psihice survenite.

Riscuri pe termen lung

Fizice

- Din cauza lacerațiilor cervicale, femeile care au făcut avort au mai multe dificultăți în conceperea unui copil, ducerea sarcinii la final fără probleme și a unei nașteri fără complicații.

- Unele avorturi duc la perforarea uterului, lucru care de cele mai multe ori rămâne nediagnosticat și poate duce la complicații de sarcină și alte răni ale uterului.

- placenta previa (o complicație obstetrică prin care placenta este parțial sau total crescută în uter) este mult mai des întâlnită în cazul femeilor care au făcut avort. Această complicație poate pune în pericol viața fătului, ducând la malformații și chiar la pierderea sarcinii.

- legătura dintre avort și cancer: datele indică faptul că riscul cancerului cervical, ovarian, al sânilor sau ficatului este mult mai crescut în cazul femeilor care au făcut avort. Unele studii susțin faptul că riscul de cancer cervical poate crește până la 130 la sută, în timp ce două avorturi cresc riscul cu până la 392 la sută. Acest lucru este cauzat de faptul că organismul femeii este supus unui dezechilibru puternic, resimțit în mod violent de către organism.

Psihologice

- Un studiu canadian realizat pe o perioadă de 5 ani a arătat faptul că 25 % dintre femeile care au făcut avort au nevoie de consulații psihologice și tot ele sunt mai predispuse să fie internate în spitale de psihiatrie. Riscurile sunt mai crescute în rândul adolescentelor, femeilor singure și a celor care au avut parte de mai mult de un avort.

- Avortul este strâns legat de un consum crescut de alcool droguri, comportament violent, dar și imposibilitatea de a avea o relație de cuplu sănătoasă. De multe ori un divorț sau o despărțire însoțesc un avort.

Foto: hepta.ro
În articolul

România, fruntașă la avorturi. Află cum afectează o întrerupere de sarcină organismul femeii!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 7 mai 2024. Berbecii au nevoie de o schimbare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
De unde putem cumpăra cireşe mai ieftine? Aici kilogramul fructelor de mai este chiar şi de trei ori mai mic decât în pieţe
a1.ro
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
HelloTaste.ro
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
Catine
Tartă de Santiago. Rețetă tradițională din bucătăria spaniolă
useit.ro
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela
as.ro
Ce s-a ales de femeia care a fost timp de 8 ani amanta fratelui soţului său. Cum arată la 41 de ani
MediCOOL
Este postul intermitent periculos pentru sănătate? Ce spun experții
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
MediCOOL
Cum poți arde grăsimea de pe coapse. Trucuri pentru a scăpa de kilogramele în plus
HelloTaste
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
x