România, fruntașă la avorturi. Află cum afectează o întrerupere de sarcină organismul femeii!

Publicat pe 07.01.2014 la 15:29 Actualizat pe 07.01.2014 la 17:01

Avortul este procesul medical de întrerupere a sarcinii, astfel încât nașterea copilului ce era în formare nu mai este posibilă. În funcție de cât de avansată este, sarcina este întreruptă fie prin tratament medicamentos, fie printr-o procedură chirurgicală.

Un avort nu trebuie confundat însă cu o pierdere de sarcină unde tot procesul are loc fără intervenție medicală.

Femeile apelează la avort din diverse motive:

- circumstanțe personale

- viața mamei este pusă în pericol

- șanse crescute ca fătul să aibă anumite malformații.

Îngrijorător este faptul că România este țara europeană pe locul trei în ceea ce privește numărul anual de avorturi. Un număr destul de mare de românce folosesc avortul ca și "metodă contraceptivă", expunându-se mai multor riscuri de scurtă și lungă durată, unele dintre ele fiindu-le chiar fatale. Lipsa de informare în privința planificării familiale și a metodelor contraceptive existente pe piață par a fi principalele motive pentru această situație dramatică.

Riscuri pe termen scurt

Riscuri fizice

- Perforarea uterului și lacerațiile cervicale sunt două dintre cele mai comune complicații ale avortului. Acest lucru se datorează faptului că cele mai multe avorturi se realizează prin aspirare, o procedură unde medicul pur și simplu estimează anumite lucruri. Aceste răni pot afecta viitoarele sarcini, ducând la nașteri premature și coplicații în timpul nașterilor.

- Deși este mai rar întâlnit, un alt risc este acela al perforării intestinelor sau a altor organe prin intermediul instrumentelor folosite la realizarea avortului.

Alte efecte imediate ale avortului sunt:

- durere și / sau sângerare

- infecții și febră scăzută

- perforații uterine

- șoc cervical

Disfuncții sexuale

între 30 și 50 la sută dintre femei suferă de disfuncții sexuale de scurtă și lungă durată. Acestea încep re regulă imediat după avort și includ:

- lipsă de plăcere în timpul actului sexual

- durere crescută

- aversiune față de actul sexual

Efecte psihologice

Femeile care au trecut printr-un avort medical sunt de patru ori mai predispuse la deces în următoarele 24 de luni după deces față de cele care duc la final sarcinile. Acest lucru are legătură cu efectele psihologice pe care avortul le are asupra stării psihice a femeii, precum și o schimbare de comportament ce o face mai predispusă către un comportament riscant, periculos pentru propria sănătate.

Un studiu efectuat la 8 săptămâni după ce femeile particpante au făcut avort a scos la iveală faptul că 44% dintre ele s-au plâns de disfuncții ale siatemului nervos, 36% aveau probleme cu somnul, 31% regretau decizia luată, iar 11% luau tratament medicamentos pentru a trata problemele psihice survenite.

Riscuri pe termen lung

Fizice

- Din cauza lacerațiilor cervicale, femeile care au făcut avort au mai multe dificultăți în conceperea unui copil, ducerea sarcinii la final fără probleme și a unei nașteri fără complicații.

- Unele avorturi duc la perforarea uterului, lucru care de cele mai multe ori rămâne nediagnosticat și poate duce la complicații de sarcină și alte răni ale uterului.

- placenta previa (o complicație obstetrică prin care placenta este parțial sau total crescută în uter) este mult mai des întâlnită în cazul femeilor care au făcut avort. Această complicație poate pune în pericol viața fătului, ducând la malformații și chiar la pierderea sarcinii.

- legătura dintre avort și cancer: datele indică faptul că riscul cancerului cervical, ovarian, al sânilor sau ficatului este mult mai crescut în cazul femeilor care au făcut avort. Unele studii susțin faptul că riscul de cancer cervical poate crește până la 130 la sută, în timp ce două avorturi cresc riscul cu până la 392 la sută. Acest lucru este cauzat de faptul că organismul femeii este supus unui dezechilibru puternic, resimțit în mod violent de către organism.

Psihologice

- Un studiu canadian realizat pe o perioadă de 5 ani a arătat faptul că 25 % dintre femeile care au făcut avort au nevoie de consulații psihologice și tot ele sunt mai predispuse să fie internate în spitale de psihiatrie. Riscurile sunt mai crescute în rândul adolescentelor, femeilor singure și a celor care au avut parte de mai mult de un avort.

- Avortul este strâns legat de un consum crescut de alcool droguri, comportament violent, dar și imposibilitatea de a avea o relație de cuplu sănătoasă. De multe ori un divorț sau o despărțire însoțesc un avort.

Foto: hepta.ro
În articolul

România, fruntașă la avorturi. Află cum afectează o întrerupere de sarcină organismul femeii!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în Europa Centrală și de Vest
a1.ro
Ce regulă strictă i-a impus Victor Slav fiicei sale și a Biancăi Drăgușanu: „Mă manipulează. Încerc să îi explic”
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Ce este stomatita aftoasă și cum se tratează. Cauze și poze
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți cu posibilități reduse vor primi câte 500 de lei
MediCOOL
Ce este stomatita aftoasă și cum se tratează. Cauze și poze
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x