Sanatatea se obtine si prin relaxare

Publicat pe 03.07.2011 la 11:11 Actualizat pe 03.07.2011 la 11:16

Invata sa te relaxezi pentru a-ti oferi ocazia de a uita de stresul zilnic. Datorita relaxarii, problemele si conflictele pot fi date uitarii si poti gasi mai usor solutii problemelor.

Auzim in jurul nostru tot mai multi oameni plangandu-se de faptul ca sunt stresati, presati de timp, ca au foarte multe lucruri de rezolvat, multe probleme pe cap sau ca sunt intr-o alergatura continua.

Toate acestea produc o tensiune permanenta corpului, dau dureri de cap, perturba activitatea si, prin urmare, la sfarsitul zilei te simti frant de oboseala. La stilul de viata pe care il avem in prezent, este aproape imposibil sa evitam stresul insa, din fericire, putem sa diminuam efectele negative ale acestuia. Pentru a contracara efectele stresului, trebuie sa inveti sa te relaxezi.

Exista foarte multe tehnici de relaxare

Unele sunt mai complexe si se pot realiza in cadrul sedintelor de psihoterapie, cu ajutorul unui psiholog. Dar altele sunt mai simple - le poti invata si le poti practica de unul singur, acasa la tine sau in diverse situatii. Trebuie sa alegi o tehnica potrivita tie, pe care sa o exersezi cu regularitate. Insa tehnica de relaxare trebuie sa fie potrivita situatiei si locului in care te afli.

Aceasta trebuie sa te ajute sa-ti detensionezi corpul si sa-ti relaxezi mintea. Odata ce ai ales tehnica potrivita, este nevoie sa o exersezi pentru a ti-o insusi. Unii gasesc scuze spunand ca programul lor e si asa mult prea incarcat pentru a gasi timp de exersare a tehnicilor. Insa daca iti faci timp pentru practicarea ei in mod regulat, vei observa beneficiile majore pe care aceasta le are asupra starii tale generale.

Majoritatea tehnicilor de relaxare presupun reorientarea atentiei catre ceva linistitor sau catre propriul corp. Acestea implica: destinderea corpului prin inducerea unor senzatii corporale prin intermediul imaginatiei (se repeta in minte sugestii de relaxare si de reducere a tensiunii musculare), exercitii alternative de relaxare si incordare musculara, imagerie vizuala si controlul respiratiei.

Exercitiu de relaxare

Alege un spatiu linistit si instaleaza-te confortabil. Este indicat sa te asezi pe fotoliu sau un scaun comod. Evita pozitia culcat, pentru ca aceasta este pozitia propice somnului. Inchide ochii si vizualizeaza o calatorie imaginara, catre un loc placut, linistitor. Alege locul care te face sa te simti bine.

Imagineaza-ti cum decurge drumul pana acolo, cum ajungi, ceea ce se petrece la destinatie. In aceasta calatorie include cat mai multe simturi - foloseste imagini vizuale, auditive, tactile etc. De exemplu, daca alegi sa calatoresti printr-o padure, iti poti imagina cantecul pasarilor, culoarea frunzelor, fosnetul ierbii, mangaierea vantului, mirosul florilor etc. Cand consideri ca te-ai linistit, ca ti-ai incarcat bateriile si ca ai luat tot ce aveai nevoie din aceasta calatorie, imagineaza-ti ca parcurgi drumul catre locul de unde ai pornit (locul in care te afli). Apoi deschide ochii si revino la viata ta normala.

SFAT!

Tehnicile de relaxare sunt niste abilitati. Prin urmare, e nevoie de exercitiu pentru a le imbunatati. Trebuie sa ai rabdare si sa astepti sa apara efectele. Dupa ce ai ti-ai insusit o tehnica de relaxare vei fi mai constient de felul in care se manifesta stresul la tine si o vei putea folosi exact in momentul in care isi fac aparitia simptomele stresului.

Maricela Pobereznicenco


Psihoterapeut si psiholog clinician


Tel: 0734.828.588


marcelapobe@gmail.com

Citeste si revista Felicia!

Foto: awakened-living.com

În articolul

Sanatatea se obtine si prin relaxare

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: "Am trait în Anglia ca un rege"
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
„Să-i fie ţărâna uşoară!” Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x