Scapa de tensiunea musculara cu stretching!

Publicat pe 06.09.2010 la 15:33 Actualizat pe 06.09.2010 la 15:37

Anumite exercitii, cum sunt cele de stretching, pot creste forta si flexibilitatea coloanei vertebrale.



Ti se intampla sa te doara capul sau gatul dupa o perioada lunga petrecuta in fata calculatorului? Ai tendinta sa mergi din ce in ce mai cocosat? Simti muschii umerilor mai incordati ca niciodata? Ei bine, asta inseamna ca esti una dintre miile de persoane care sufera de o suprasolicitare a musculaturii spatelui. Aceasta este cauzata, in general, de diverse activitati precum ridicatul greutatilor mari, lucrul in gradina sau postura defectuoasa determinata de pozitia incorecta, lipsita de mobilitate, pe care o adoptam la birou, pe scaun sau la masa.



Zi de zi suntem practic lipiti de monitorul calculatorului, mult prea concentrati pentru a observa pozitia incorecta in care stam. Fara o atentie adecvata, acordata muschilor tai, in timp, corpul isi poate schimba forma. Conform specialistilor, exercitiile de stretching sunt extrem de indicate pentru intarirea muschilor coloanei vertebrale si diminuarea sau chiar eliminarea durerii de spate. Exercitiile de stretching nu necesita aptitudini fizice deosebite, sunt usor de invatat si pot fi executate la sala, acasa sau chiar la birou, in functie de preferintele fiecaruia. Important este ca ele sa fie realizate cu regularitate, pentru ca doar astfel se va constata o crestere a fortei si rezistentei muschilor.



Beneficiile acestui tip de exercitii sunt in mare parte asemanatoare cu ale oricarui alt sport adica, o stare generala de bine, relaxare fizica si psihica. In plus, stimuleaza circulatia sangvina, fortifica sistemul osos si reduce durerile si tensiunile musculare. Insa miscarile de intindere prezinta si o serie de calitati particulare cum ar fi diminuarea riscului de aparitie a traumatismelor aparatului locomotor, imbunatatirea abilitatii de a invata sau de a executa diverse miscari.


Aurelia Ciurea, instructor de fitness la Clubul Atlantis din Bucuresti si Ruxandra Olteanu, instructor de gimnastica la Club Essenza exemplifica cateva exercitii de stretching.



1. Stand in sezut, cu spatele foarte drept, cu un picior drept si unul indoit, se fac aplecari in fata, atat cat ne permite corpul. Exercitiul intareste musculatura coapselor.


2. Fandare in fata, cu spatele drept, sprijin pe genunchiul din fata. Se incordeaza musculatura fesierilor si coapselor.


3. Exercitii pentru musculatura dorsala si fesiera – prin arcuirea spatelui se observa relaxarea primului grup muscular si tonifierea celui de-al doilea.


4a/4b. Stand in sezut, cu spatele drept, un picior intins cu varful spre tavan si celalalt indoit peste coapsa acestuia, talpa pe sol, prinde genunchiul indoit cu bratul opus acestuia si rasuceste trunchiul spre spate. Spatele drept. Mentine pozitia opt timpi, apoi schimba.


5a/5b. Stand in sezut, cu un picior indoit spre interior, celalalt in exterior, indoaie trunchiul lateral, cu sprijin pe antebrat, celalalt brat fiind intins deasupra capului in linie dreapta, incepand de la umar. Mentine pozitia opt timpi, apoi schimba.

Citeste si Revista Felicia

Sursa foto: fastfitnessprograms.com

În articolul

Scapa de tensiunea musculara cu stretching!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Filmul tragediei din Suceava: Crimă cu premeditare ascunsă în spatele unui accident fatal? Ce au descoperit poliţiştii în casa lui Sebastian
a1.ro
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x