Scleroza multipla - recuperare si reabilitare medicala

Publicat pe 13.10.2010 la 10:29 Actualizat pe 13.10.2010 la 11:24

Scleroza multipla este o boala demielinizanta (antreneaza disparitia mielinei) si neurodegenerativa a sistemului nervos central (emisfere cerebrale, nervi optici, trunchi cerebral, maduva spinarii), reprezentand cea mai frecventa cauza de dizabilitate severa pentru adultii tineri.


Din acest motiv, medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare la Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie Bucuresti, explica ce ar trebui sa faca pacientii pentru ca afectiunea sa fie stabilizata si consecintele bolii sa fie micsorate.


"Este foarte important ca pacientii sa stie ca recuperarea este singurul mijloc de refunctionalizare pentru un pacient cu SM. Pentru ca, in cazul acestei afectiuni, in ciuda unor mici progrese, exista o serie de nelamuriri. Acestea constau in determinarea cauzei SM, identificarea mecanismelor lezionale tisulare si intelegerea cailor de promovare a regenerarii mielinei si axonilor", spune medicul Sebastian Diaconescu. El precizeaza ca aceste nelamuriri ar trebui rezolvate pentru ca SM sa poata fi controlata sau vindecata si dizabilitatea pacientului sa fie reversibila".


Managementul SM vizeaza in primul rand stabilizarea bolii. Din punct de vedere practic, controlul simptomelor cauzate de procesul distructiv ramane de importanta primordiala. Acest lucru este realizat in mod ideal prin medicatie si recuperare.

"Pacientii cu SM vin de multe ori in serviciile de reabilitare, cerand ajutor pentru disfunctionalitati sau dizabilitati (secundare infirmitatilor neurologice sau lipsei de activitate). Boala e greu recuperabila, cu un tablou clinic ce poate include scaderea fortei musculare, spasticitate (tulburare a sistemului senzitivo-motor), pierderea sensibilitatii, ataxie (imposibilitatea de a coordona grupele musculare in cursul miscarilor voluntare - apar miscari imprecise, ezitante), dismetrie (dimensio­nare gresita a miscarilor), tremor, durere, depresie, oboseala, o combinatie de probleme nemaiintalnite in alta situatie. Mai mult decat atat, boala se poate inrautati in timp si are o evolutie impredictibila, necesitand o reeveluare periodica, recuperatorie."

RECUPERAREA


In cazul sclerozei multiple, recuperarea este un proces care ajuta o persoana sa-si atinga si sa isi mentina potentialul maxim fizic, psihologic, social si vocational, precum si calitatea vietii. Putine patologii cer o asa de stransa cooperare intre membrii echipei de recuperare. Medicul precizeaza:


"Exista controverse privind prescrierea exercitiului fizic pacientilor cu SM, ipotezele contra sustinand ca ar creste fatigabilitatea, riscul de recadere, temperatura centrala, ca ar accelera progresia bolii si ca nu ar creste forta musculara, iar cele pro ca ar ameliora oboseala periferica, ar combate mecanismele centrale si coexistente, ar creste rezistenta musculara".

METODOLOGIA DE REABILITARE MEDICALA


In ceea ce priveste exercitiile recomandate pentru recuperarea pacientilor cu SM, sunt recomandate exercitiile aerobe, exercitii de crestere/ mentinere a mobilitatii (pasive, pasivo-active, active), stretching muscular, exercitii pe platforma de echilibru cu biofeedback vizual/auditiv, exercitii de coordonare. De asemenea, pacientii ar trebui sa nu evite sa execute terapie ocupationala, sporturi terapeutice, hidrokinetoterapie (inaccesibila din motive tehnice), terapii cognitiv-comportamentale, logopedie, reeducare sfincteriana.


Specialistul recomanda ca durata programului de recuperare sa fie cuprinsa intre 1-3 h/zi, zilnic, 15 zile consecutive (exceptand weekend-urile ), dimi­neata. Secventialitatea programului de 3 ori/an, numar de etape - minimum 5. Durata totala a programului pentru fiecare pacient ar trebui sa fie doi ani.


IMPORTANT


In ultimii ani, mai multe medicamente au fost aprobate in SUA pentru tratamentul SM. Desi nu sunt curative, acestea scad frecventa si, uneori, severitatea atacurilor, incetinesc deteriorarea neurologica si cel putin pe termen scurt diminueaza numarul de leziuni vizibile pe RMN.

Citeste si Jurnalul National

sursa foto: adsoftheworld.com

În articolul

Scleroza multipla - recuperare si reabilitare medicala

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025. Gemenii sunt sfătuiți să scoată altruismul la iveală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Reacţia unei şoferiţe după ce a fost trasă pe dreapta, azi noapte, de poliţişti: "E prima oară, de aceea am avut aşa emoţii"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care s-ar putea să aibă nevoie de bani până la finalul lunii ianuarie 2025. Nativii care au nevoie de sprijin financiar
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Ion Ţiriac, anunţul momentului despre lovitura de proporţii dată de David Popovici! Ce s-a întâmplat după controversa uriaşă în care a fost implicat
MediCOOL
Cum poți preveni osteoartrita. Ce poți face pentru a-ți adapta stilul de viață
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
MediCOOL
Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz. Ce se întâmplă dacă mănânci în exces această cereală
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x