Sfaturi de la experti pentru un somn odihnitor

Publicat pe 04.11.2019 la 15:07 Actualizat pe 04.11.2019 la 15:12

Expertii sustin ca nu este o solutie sa te obisnuiesti cu aceasta problema, ci trebuie, mai degraba, sa iei cateva masuri, care sa te ajute sa te relaxezi, apoi sa dormi ca un bebelus. Iata care ar fi acestea:

Insomnia este o afectiune de care sufera mai mult de 30% din populatia planetei. Stilul de viata stresant, o alimentatie nesanatoasa, fumatul si alcoolul sunt doar cateva dintre motivele care stau la baza acestei afectiuni.

In zilele noastre, problemele cauzate de lipsa somnului sunt extrem de comune, dat fiind ritmul alert de zi cu zi, problemele cotidiene si stresul zilnic, ce isi pun amprenta asupra psihicului nostru. Dr. Marianne Legato, de la Universitatea din Columbia sustine ca femeile sunt mai afectate de insomnii decat barbatii, mai ales din cauza fluctuatiilor hormonale.

Expertii sustin ca nu este o solutie sa te obisnuiesti cu aceasta problema, ci trebuie, mai degraba, sa iei cateva masuri, care sa te ajute sa te relaxezi, apoi sa dormi ca un bebelus. Iata care ar fi acestea:

Stabileste-ti un program de somn

Lipsa somnului poate fi reglata rapid prin stabilirea unui program de somn. Astfel, incearca sa mergi la culcare la aceeasi ora, in fiecare seara, apoi trezeste-te la aceeasi ora in fiecare dimineata, chiar daca e weekend si ai vrea sa lenevesti. Prin stabilirea unui program de somn iti vei regla ceasul biologic, iar astfel vei limita insomniile.

Incearca sa renunti la fumat

Nicotina este un stimulent, care afecteaza in mod curent calitatea si cantitatea de somn. Exista si multi fumatori care se trezesc peste noapte cu dorinta de a fuma, iar astfel isi intrerup odihna. Daca nu stiai, fumatorii sunt mai predispusi de pana la 4 ori la insomnii. Deci, daca tot nu poti renunta la viciu, evita sa fumezi dupa ora 19.00.

Poarta haine comode pe parcursul zilei

Chiar daca ai o activitate de birou, care presupune un outfit pe masura, incearca sa porti haine putin mai largi, care sa nu te incorseteze. Cu cat porti imbracaminte mai stramta, cu atat cresc sansele de a te simti incomod, iar asta iti restrictioneaza respiratia si circulatia sangelui. Pe timp de toamna-iarna, opteaza pentru o rochie ieftina, dar din material de calitate, care lasa pielea sa respire.

Incearca sa faci mai mult sport

Exercitiile fizice, in special cardio, imbunatatesc activitatea inimii si calitatea somnului, iar 30 de minute in fiecare zi vor face adevarate minuni. Ca sa te bucuri de efectele benefice ale sportului, este indicat sa programezi exercitii fizice inainte de ora de culcare pentru ca temperatura corporala va creste, iar asta te va face activ.

Renunta la cafea dupa ora 14.00

Cafeina nu se gaseste doar in cafea, ci si intr-o gama variata de bauturi racoritoare. Si cum are efect stimulent de pana la 8 ore, ar fi indicat sa nu mai apelezi la cofeina pentru a capata energie.

Cand ajungi acasa, relaxeaza-te

Fa-ti o baie fierbinte, in care sa adaugi uleiuri esentiale si spumant, asculta o muzica relaxanta si citeste cateva pagini ale unei carti bune. Si pentru ca tot a venit perioada rece, nu ar strica sa incerci si trucul cu lapte cald si sa porti modelul acela de pijamale dama pe care ti le-ai cumparat. Iar daca este spalata cu un detergent frumos mirositor, odata ce te-ai pus in pat vei vedea cum Mos Ene vine pe la gene. Nu ar strica sa schimbi, din cand in cand, pernele, pentru ca ele isi pierd elasticitatea si nu iti mai ofera sustinerea de care ai nevoie. Daca preferi sa dormi pe burta, cel mai bine este sa nu folosesti perna deloc sau sa ai una foarte joasa.

În articolul

Sfaturi de la experti pentru un somn odihnitor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 17 aprilie 2024. Berbecii sunt sfătuiți să-i ajute pe cei din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Val de ploi şi vijelii peste România. Temperaturile vor scădea brusc cu până la 15 grade Celsius în mai multe regiuni ale ţării
a1.ro
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au o fetiță de 5 luni
HelloTaste.ro
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Catine
Nuci cu cremă caramel de post. Rețetă de desert delicios și spornic
useit.ro
7 obiecte pe care nu trebuie să le pui lângă router dacă vrei Internet rapid. Cum afectează semnalul Wi-Fi
as.ro
Detalii incredibile despre înmormântarea de lux a lui Costel Corduneanu! Ce s-a aflat despre mormântul „Stăpânului Moldovei”
MediCOOL
Obiceiuri care îți afectează creierul. Ce să eviți pentru a-ți proteja funcțiile cognitive și memoria
Spynews
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
DeParinti
Stimulentul de inserție 2024. De ce sumă poți beneficia din partea statului
MediCOOL
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
HelloTaste
Clătite de post cu mere, desertul potrivit în orice moment al zilei
x