Slaba de Sarbatori in 6 pasi!
Publicat pe 19.12.2010 la 22:36 Actualizat pe 19.12.2010 la 22:44
Deopotriva asteptate cu nerabdare si temute, Sarbatorile de iarna pot fi parcurse fara mari probleme pentru sanatate si silueta cu ajutorul unor mici, dar eficiente trucuri. Revista americana Glamour a facut un inventar al celor mai la indemana masuri menite sa ne asigure petreceri fara griji.
1. Un inel „impopotonat”
E drept ca un aceesoriu extrem de vizibil poate fi un plus pentru o tinuta festiva, dar de unde si pana unde poate respectiva podoaba sa reduca numarul caloriilor ingerate la masa de Craciun sau de Anul Nou?
Raspunsul vine din partea lui Wendy Brazilian, autoarea cartii „The SuperfoodsRx Diet”. Ea spune ca un inel zdravan impodobit sau o bratara greu de ignorat ne vor sari in ochi de fiecare data cand ducem la gura lingura, furculita sau lingurita. Si vor servi drept „alarma” ca ne-am infruptat suficient din ciorba de burta, friptura de porc cu cartofi gratinati sau crema de zahar ars.
2. Un pahar cu lapte
Uneori nu exista timp sau chef pentru o gustarica exact inainte de a pleca la petrecere. Dar a ne aseza la masa flamanzi e la fel de periculos pentru sistemul digestiv precum este a pleca la cumparaturi pe burta goala, pentru finante. Ba chiar mai periculos in termeni calorici, este de parere Keri Gans, un alt specialist consultat de cei de la Glamour. „A face economie de calorii pe parcursul zilei, in asteptarea mesei festive, e doar o garantie ca veti manca mult mai mult ca de obicei”, crede Gans. Propunerea: un pahar cu lapte degresat inainte de plecare. „Are un continut echilibrat de carbohidrati si proteine, e usor de consumat si mentine energia la un nivel stabil.”
3. Multa politete
Da, un oaspete amabil poate fi un oaspete mai ferit de indigestie sau de kilograme in plus. Expertul american in nutritie JJ Virgin ne sugereaza sa aducem la masa la care suntem invitati un bol sau un platouas cu un aperitiv usor si sa fim primii care sa-l devoreze. Sugestiile sale: legume la gratar stropide cu otet balsamic, humus sau un sos fresh si picant de tomate, preparat in casa.
4. Privirea inainte
„Concentrati-va atentia asupra comesenilor si nu asupra mancarii. Este ocazia ideala de a sta la povesti cu membrii familiei, cu prietenii sau cu colegii de la munca. Toata lumea e relaxata, nimeni nu se grabeste nicaieri. Si ar fi pacat sa vorbiti cu gura plina”, spune Keri Gans.
5. Strategie la farfurie
Nutritonistii americani ne vand un pont pentru momentul desertului. Ideea este sa „ornam” farfuria cu fructe atragatoare si sa adaugam in spatiile ramase libere tentatiile cele mai cumplite: feliile de cozonac, prajiturile cu ciocolata si cate si mai cate alte bunatati. Cu cat vor avea mai putin spatiu la dispozitie, cu atat mai putin amenintatoare vor fi.
6. Strategie la pahar
Cea mai buna idee pentru a reduce numarul caloriilor din bautura si de a evita o pileala strasnica este regula alternantei. Treceti de la un pahar cu alcool la unul de apa minerala pentru o seara cat mai lunga, cat mai placuta, cat mai „usoara”. Si pentru o dimineata pe masura.
Citeste si Jurnalul National
Foto: brighamandwomens.org