Sofranul - un condiment pentru sanatatea ta

Publicat pe 05.07.2011 la 18:12 Actualizat pe 06.07.2011 la 22:05

Calitatile terapeutice ale sofranului erau cunoscute din Antichitate, ceea ce explica utilizarea lui in tratamentul multor boli. De exemplu, daca este adaugat in mancare, cat se ia intre doua degete, are efect tonic asupra aparatului respirator si inimii. So­franul este un puternic antitumoral.

Mirodenie si remediu

De-a lungul timpului, planta a fost utilizata si pentru combaterea starilor febrile, reducerea crampelor, in cazurile de ficat marit, pentru calmarea starilor de nervozitate. De asemenea, este ideal pentru tratarea insomniei, a ejacularii precoce, a durerilor de cap etc.

Sunt in derulare studii care aduna dovezi pentru a demonstra ca o substanta activa din sofranul indian, curcumina, poate fi asociata cu tratamentul clasic al cancerului de san si de prostata. Studiile au avut ca punct de plecare faptul ca Asia este o zona geografica unde populatia consuma aproximativ doua grame pe zi de sofran si unde frecventa cancerelor este mult mai mica in comparatie cu cea din Europa, unde aceasta planta este mai putin folosita.

Sofranul nu este doar un mirodenie rafinata, cu o usoara aroma picanta, dulce-amarui, ci este un condiment-medicament foarte scump. Sofranul se recolteaza manual, numai pistilul, iar pentru un kilogram de planta este nevoie de peste 150.000 de flori, pentru a caror cultivare sunt necesari 2.000 de metri patrati de teren. Asa se explica de ce sofranul este atat de scump!

Stiati ca...

Valorile terapeutice ale sofranului - Crocus sativus - le gasim mentionate in papirusul egiptean al lui Eber, scris cu 3.000 de ani i.Hr., iar pe peretii palatelor grecesti se picta in secolul al IV-lea i.Hr. modul de cultivare a sofranului. Originea plantei se pierde undeva in negura timpului. Una dintre legendele din mitologia greaca spune ca sofranul ar fi aparut ca urmare a ranirii pe fata a frumosului muritor Krocos de un disc aruncat de zeul Hermes.

Se pare ca picaturile de sange ce s-au prelins ar fi cazut peste o floare de culoare mov aprins, floare ce avea trei stigmate caramizii: al de­licatetei, al innoirii si al revigorarii. In India, galbenul tipic sofra­nului este simbolul frumusetii si culoarea lui Buddha. In Roma antica, condimentul era folosit pentru parfumarea palatelor imperiale. Plinius scria ca e cea mai falsificata mirodenie.

Cuvantul saffron deriva din arabescul zafran, care inseamna galben, si este mentionat inca din anul 1500 i.Hr., atat in scrierile clasice, cat si in Biblie, unde-l regasim in Cantarea cantarilor a regelui Solomon (4:14). Urmatoarele derivate lingvistice provin din vechiul cuvant francez safran, latinescul safranum si englezescul safroun.

Citeste si Jurnalul National!

Foto: cookingbuddies.com

În articolul

Sofranul - un condiment pentru sanatatea ta

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x