Sofranul - un condiment pentru sanatatea ta
Publicat pe 05.07.2011 la 18:12 Actualizat pe 06.07.2011 la 22:05
Calitatile terapeutice ale sofranului erau cunoscute din Antichitate, ceea ce explica utilizarea lui in tratamentul multor boli. De exemplu, daca este adaugat in mancare, cat se ia intre doua degete, are efect tonic asupra aparatului respirator si inimii. Sofranul este un puternic antitumoral.
Mirodenie si remediu
De-a lungul timpului, planta a fost utilizata si pentru combaterea starilor febrile, reducerea crampelor, in cazurile de ficat marit, pentru calmarea starilor de nervozitate. De asemenea, este ideal pentru tratarea insomniei, a ejacularii precoce, a durerilor de cap etc.
Sunt in derulare studii care aduna dovezi pentru a demonstra ca o substanta activa din sofranul indian, curcumina, poate fi asociata cu tratamentul clasic al cancerului de san si de prostata. Studiile au avut ca punct de plecare faptul ca Asia este o zona geografica unde populatia consuma aproximativ doua grame pe zi de sofran si unde frecventa cancerelor este mult mai mica in comparatie cu cea din Europa, unde aceasta planta este mai putin folosita.
Sofranul nu este doar un mirodenie rafinata, cu o usoara aroma picanta, dulce-amarui, ci este un condiment-medicament foarte scump. Sofranul se recolteaza manual, numai pistilul, iar pentru un kilogram de planta este nevoie de peste 150.000 de flori, pentru a caror cultivare sunt necesari 2.000 de metri patrati de teren. Asa se explica de ce sofranul este atat de scump!
Stiati ca...
Valorile terapeutice ale sofranului - Crocus sativus - le gasim mentionate in papirusul egiptean al lui Eber, scris cu 3.000 de ani i.Hr., iar pe peretii palatelor grecesti se picta in secolul al IV-lea i.Hr. modul de cultivare a sofranului. Originea plantei se pierde undeva in negura timpului. Una dintre legendele din mitologia greaca spune ca sofranul ar fi aparut ca urmare a ranirii pe fata a frumosului muritor Krocos de un disc aruncat de zeul Hermes.
Se pare ca picaturile de sange ce s-au prelins ar fi cazut peste o floare de culoare mov aprins, floare ce avea trei stigmate caramizii: al delicatetei, al innoirii si al revigorarii. In India, galbenul tipic sofranului este simbolul frumusetii si culoarea lui Buddha. In Roma antica, condimentul era folosit pentru parfumarea palatelor imperiale. Plinius scria ca e cea mai falsificata mirodenie.
Cuvantul saffron deriva din arabescul zafran, care inseamna galben, si este mentionat inca din anul 1500 i.Hr., atat in scrierile clasice, cat si in Biblie, unde-l regasim in Cantarea cantarilor a regelui Solomon (4:14). Urmatoarele derivate lingvistice provin din vechiul cuvant francez safran, latinescul safranum si englezescul safroun.
Citeste si Jurnalul National!
Foto: cookingbuddies.com