Studiu: bratele incrucisate reduc durerea
Publicat pe 10.06.2011 la 17:56
Potrivit unui recent studiu al specialistilor britanici, incrucisarea bratelor la mijlocul corpului „induce in eroare” creierul si ajuta la scaderea intensitatii durerii.
Harti specifice
Cercetatorii de la University College London sunt de parere ca principalul motiv al producerii fenomenului mentionat il constituie schimbul de informatii contradictorii intre doua regiuni ale scoartei cerebrale: una care primeste date din interiorul organismului, iar cealalta, care receptioneaza semnale provenite din mediul exterior. Potrivit cercetatorului Giandomenico Iannetti, de la Sectia de Psihologie, Farmacologie si Neurologie a institutiei mentionate, in viata de zi cu zi, oamenii obisnuiesc sa atinga cu mana stanga obiectele aflate in partea lor stanga, si cu mana dreapta, pe cele aflate in dreapta.
Fenomenul ilustreaza faptul ca aria cerebrala care cuprinde „harta" partii drepte a corpului si aria care cuprinde „harta" obiectelor din partea dreapta a subiectului sunt activate simultan, procesul fiind identic si pentru partea stanga. In ambele cazuri, stimulii durerosi pot produce persoanei o senzatie puternica.
Tehnologii ultramoderne
Specialistii au folosit, in cadrul studiului, un laser cu ajutorul caruia au produs senzatii dureroase asemanatoare unei „intepaturi de ac" virtuale, cu o durata de 4 milisecunde, pe mainile celor opt persoane care au participat la elaborarea studiului.
Ulterior, subiectii au fost rugati sa repete experimentul, dar sa tina bratele incrucisate. Participantii au clasificat perceptiile lor in functie de intensitatea durerii, simultan fiind inregistrate, cu ajutorul electroencefalografului, si reactiile electrice cerebrale. Atat indicatiile participantilor, cat si rezulatele obtinute cu aparatura de specialitate au indicat faptul ca durerea slabea in intensitate cand subiectii isi tineau bratele incrucisate.
Rezultatele studiului l-au determinat pe Iannetti sa concluzioneze ca in cazul in care un om resimte o senzatie de durere acuta, acesta ar trebui nu doar sa maseze instinctiv locul respectiv, ci sa isi incuciseze bratele. Cercetatorii spera ca descoperirea lor va permite producerea unor noi medicamente si efectuarea unor noi tratamente pentru combaterea durerii, bazate pe felul in care sunt reflectate si coordonate diferite parti ale corpului la nivel cerebral.
Citeste si jurnalul.ro!
Foto: phyrefile.com