STUDIU: Consumul de alcool, chiar și moderat, duce la modificări ale structurii creierului

Publicat pe 07.06.2017 la 15:34 Actualizat pe 07.06.2017 la 15:47

Consumul ridicat de alcool a fost asociat cu o degradare a "integritatii materiei albe".

hepta.ro

Consumul de alcool, chiar și în cantități moderate, a fost asociat cu schimbări produse asupra structurii creierului și cu o creștere a riscului de degradare a funcțiilor acestuia, sunt concluziile la care au ajuns specialiștii în urma unui studiu efectuat.

Cercetarea care a analizat creierele a 550 de persoane de vârsta a doua a descoperit că persoanele care consumau cele mai mari cantități de alcool aveau un risc crescut de astrofie hipocampică — o formă de deteriorare a creierului care afectează memoria și orientarea în spațiu, informează Reuters citând un studiu desfășurat timp de 30 de ani în Marea Britanie.

Persoanele care obișnuiau să bea, în medie, peste 30 de unități pe săptămână prezentau cel mai mare risc, însă și cei care erau consumatori medii — între 14 și 21 de unități pe săptămână — aveau un risc mult mai mare de a dezvolta atrofie hipocampică în comparație cu subiecții abstinenți, au notat oamenii de știință.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford și University College London au declarat că aceste rezultate susțin reducerea limitei maxime de consum la 14 unități de alcool pe săptămână, atât pentru bărbați cât și pentru femei, prevăzută în ghidul guvernamental de recomandări medicale din Marea Britanie, însă pun la îndoială limitele recomandate în Statele Unite.

Ghidul guvernamental din Statele Unite sugerează că până la 24,5 unități de alcool pe săptămână reprezintă o limită sigură pentru bărbați, însă recenta cercetare a relevat un risc crescut privind schimbările produse asupra structurii creierului la doar 14-21 de unități pe săptămână.

O unitate este definită prin 10 mililitri (ml) de alcool pur. Un pahar mare cu bere conține circa două unități de alcool, iar o sticlă cu vin are în jur de nouă unități de alcool.

Studiul a analizat date măsurate în mod repetat în decursul a 30 de ani, între 1985 și 2015, privind consumul săptămânal de alcool și performanțele cognitive în cazul a 550 de bărbați și femei, având o stare bună de sănătate și o vârstă medie de 43 de ani la începutul cercetării.

La finalul analizei a fost efectuată o examinare RMN a creierului fiecărui participant, iar după ajustarea unor factori precum sexul, educația, categoria socială, activitatea fizică și socială, fumatul, riscul de accident vascular cerebral și istoricul medical, oamenii de știință au descoperit că un consum ridicat de alcool a fost asociat cu o creștere a riscului de declin cognitiv.

Consumul ridicat de alcool a fost asociat cu o degradare a "integrității materiei albe", un factor descris de cercetători drept critic în ceea ce privește funcția cerebrală.

Oamenii de știință au notat că în urma unui astfel de studiu observațional nu poate fi trasă o concluzie clară privind cauza și efectul, însă descoperirea poate avea importante implicații în ceea ce privește sănătatea publică în cazul unei mari părți a populației, notează sursa citată.

În articolul

STUDIU: Consumul de alcool, chiar și moderat, duce la modificări ale structurii creierului

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 decembrie 2024. Săgetătorii fac o schimbare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Corneliu Bjola, despre cum ar putea arăta România cu Călin Georgescu preşedinte. "De aici şi motivul pentru care Putin zâmbea satisfăcut"
a1.ro
Cum se simte mama lui Liviu Vârciu care a ajuns de urgență la spital pentru o operație de 3 ore. Ce a pățit și ce a zis artistul
HelloTaste.ro
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Catine
2 zodii au parte de provocări în decembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
useit.ro
Cum îți poate intra cineva în telefon. Trucurile prin care îți protejezi datele personale
as.ro
Fiica cea mică a lui Helmut Duckadam era la școală când a primit vestea morții tatălui său. Au urmat momente cutremurătoare: „Devastați!”
MediCOOL
Formele de COVID-19 de lungă durată pot fi provocate de persistența virusului în organism. Oamenii de știință au analizat dezvoltarea SARS-CoV-2
Spynews
Andreea Bălan a fost cerută în căsătorie de Victor Cornea! Modul inedit în care iubitul artistei a făcut pasul cel mare | VIDEO
DeParinti
Mere cu scorțișoară. Desertul preferat al copiilor
MediCOOL
Persoanele cu exces de grăsime viscerală au un risc mai ridicat de boală Alzheimer. Acestea prezintă șanse mari să dezvolte boala în următorii 20 de ani
HelloTaste
Brioșe cu piure de dovleac și merișoare. Rețeta de care ai nevoie pentru o gustare sănătoasă
x