STUDIU: Consumul de alcool, chiar și moderat, duce la modificări ale structurii creierului

Publicat pe 07.06.2017 la 15:34 Actualizat pe 07.06.2017 la 15:47

Consumul ridicat de alcool a fost asociat cu o degradare a "integritatii materiei albe".

hepta.ro

Consumul de alcool, chiar și în cantități moderate, a fost asociat cu schimbări produse asupra structurii creierului și cu o creștere a riscului de degradare a funcțiilor acestuia, sunt concluziile la care au ajuns specialiștii în urma unui studiu efectuat.

Cercetarea care a analizat creierele a 550 de persoane de vârsta a doua a descoperit că persoanele care consumau cele mai mari cantități de alcool aveau un risc crescut de astrofie hipocampică — o formă de deteriorare a creierului care afectează memoria și orientarea în spațiu, informează Reuters citând un studiu desfășurat timp de 30 de ani în Marea Britanie.

Persoanele care obișnuiau să bea, în medie, peste 30 de unități pe săptămână prezentau cel mai mare risc, însă și cei care erau consumatori medii — între 14 și 21 de unități pe săptămână — aveau un risc mult mai mare de a dezvolta atrofie hipocampică în comparație cu subiecții abstinenți, au notat oamenii de știință.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford și University College London au declarat că aceste rezultate susțin reducerea limitei maxime de consum la 14 unități de alcool pe săptămână, atât pentru bărbați cât și pentru femei, prevăzută în ghidul guvernamental de recomandări medicale din Marea Britanie, însă pun la îndoială limitele recomandate în Statele Unite.

Ghidul guvernamental din Statele Unite sugerează că până la 24,5 unități de alcool pe săptămână reprezintă o limită sigură pentru bărbați, însă recenta cercetare a relevat un risc crescut privind schimbările produse asupra structurii creierului la doar 14-21 de unități pe săptămână.

O unitate este definită prin 10 mililitri (ml) de alcool pur. Un pahar mare cu bere conține circa două unități de alcool, iar o sticlă cu vin are în jur de nouă unități de alcool.

Studiul a analizat date măsurate în mod repetat în decursul a 30 de ani, între 1985 și 2015, privind consumul săptămânal de alcool și performanțele cognitive în cazul a 550 de bărbați și femei, având o stare bună de sănătate și o vârstă medie de 43 de ani la începutul cercetării.

La finalul analizei a fost efectuată o examinare RMN a creierului fiecărui participant, iar după ajustarea unor factori precum sexul, educația, categoria socială, activitatea fizică și socială, fumatul, riscul de accident vascular cerebral și istoricul medical, oamenii de știință au descoperit că un consum ridicat de alcool a fost asociat cu o creștere a riscului de declin cognitiv.

Consumul ridicat de alcool a fost asociat cu o degradare a "integrității materiei albe", un factor descris de cercetători drept critic în ceea ce privește funcția cerebrală.

Oamenii de știință au notat că în urma unui astfel de studiu observațional nu poate fi trasă o concluzie clară privind cauza și efectul, însă descoperirea poate avea importante implicații în ceea ce privește sănătatea publică în cazul unei mari părți a populației, notează sursa citată.

În articolul

STUDIU: Consumul de alcool, chiar și moderat, duce la modificări ale structurii creierului

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 12 decembrie 2023. Săgetătorii câștigă o sumă importantă de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Dubla sinucidere din Hunedoara. Ce i-ar fi reproşat părinţii uneia dintre fete înainte de gestul extrem
a1.ro
Cine sunt noii Chefi la Cuțite. Ei sunt cei 4 care vor ocupa scaunele de jurați în cadrul celui mai apreciat cooking-show din România
HelloTaste.ro
Cartofi confiați. Cel mai rafinat mod de a prepara cartofii
Catine
Zodii norocoase în ziua de 12 decembrie 2023. Trei nativi care se vor bucura de reușite
useit.ro
Cea mai fericită țară din Europa. Pe ce loc surprinzător se află România
as.ro
Cea mai cunoscută amantă din România s-a filmat în chiloţi şi în bustieră decoltată: „Arăţi bombă!”
MediCOOL
Infecțiile cu stafilococ auriu: simptome și tratament
Spynews
Noi detalii înfiorătoare! Cum a ucis-o bărbatul de 72 de ani, din București, pe angajata fiicei sale
DeParinti
Dezvoltarea sistemului imunitar al bebelușilor și cum să contribui la stimularea lui 
MediCOOL
Remedii naturale împotriva refluxului gastric. Metode simple de tratament
HelloTaste
Fursecuri daneze cu unt, deliciul scandinav de pe masa ta de sărbătoare
x