STUDIU: Cum ne afectează sănătatea somnul insuficient

Publicat pe 13.03.2017 la 18:10 Actualizat pe 14.03.2017 la 12:16

Atat "calitatea cat si cantitatea" somnului sunt elemente foarte importante.

Chiar și o oră de somn în minus afectează negativ sistemul imunitar, ceea ce poate conduce la slăbirea rezistenței organismului și la o mai ușoară îmbolnăvire, potrivit unui studiu efectuat în Statele Unite.

O echipă de oameni de știință de la Școala de Medicină din cadrul Universității Washington susține că somnul este una dintre cele mai eficiente măsuri de medicină preventivă. Nathaniel Watson, neurolog și specialist în somnologie în cadrul instituției amintite este de părere că această cercetare demonstrează că somnul insuficient poate bloca anumite procese genetice ce au loc la nivel celular și care formează sistemul imunitar, responsabil de lupta cu infecțiile și bolile. "Sistemul imunitar nu mai funcționează așa cum trebuie atunci când somnul este insuficient", a spus acesta. "Este o dovadă în plus cu privire la importanța somnului asupra sănătății și fiziologiei omului", a adăugat acesta.

Echipa de cercetători susține că acest studiu ar fi primul care evaluează ceea ce se petrece la nivel de ADN atunci când organismul este privat de somn.

Oamenii de știință au studiat unsprezece perechi de gemeni identici dintre care unul se odihnea cel puțin șapte ore pe noapte, iar celălalt dormea cu aproximativ o oră mai puțin.

Circa 50% din necesarul de somn al organismului este dictat la nivel genetic, acesta fiind motivul pentru care studiul a fost efectuat pe perechi de gemeni identici. Fiecare participant la studiu a purtat, timp de două săptămâni, un dispozitiv de monitorizare a somnului.

La finalul studiului, oamenii de știință au prelevat mostre de sânge a căror analiză a relevat faptul că sistemul imunitar al geamănului cu deficit de somn era mai puțin activ în comparație cu al fratelui său care se odihnea mai mult. Cei care au dormit mai puțin produceau mai puține proteine, molecule pe baza cărora corpul nostru funcționează, precizează sursa citată. "Ei aveau un sistem imunitar neperformant", a spus Watson cu privire la persoanele private de somn, precizând că acest lucru "îi predispune la îmbolnăviri".

Oamenii de știință subliniază că atât "calitatea cât și cantitatea" somnului sunt elemente foarte importante pentru sănătatea umană. "Riscul de infecție se adaugă unei multitudini de motive pentru care privarea de somn este nesănătoasă", susține Watson, potrivit căruia pe această listă se află deja efecte negative precum reducerea performanțelor în timpul zilei, depresia, hipertensiunea, bolile cardiovasculare, diabetul și starea de nervozitate.

În articolul

STUDIU: Cum ne afectează sănătatea somnul insuficient

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 aprilie 2025. Gemenii se gândesc la vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum arăta relaţia de comerţ dintre România şi SUA înainte de Ziua Eliberării. Ţara noastră a exportat în 2024 mărfuri de peste două miliarde de euro
a1.ro
Cine este și cum arată soțul Alinei Chivulescu. Dan Chișu este guest star în Iubire cu parfum de lavandă
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Estonian Kringel, împletitura dulce și aromată a Estoniei
useit.ro
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
as.ro
Milionarul celebru care a cumpărat un castel şi l-a transformat într-o „bijuterie”! Cum arată acum clădirea cu o istorie uriaşă
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x