Suplimentele alimentare nu sunt o optiune sanatoasa pentru slabit

Publicat pe 24.12.2010 la 16:14 Actualizat pe 24.12.2010 la 16:20

Consumul de vitamine sub forma de suplimente alimentare poate face mai mult rau decat bine, potrivit unui studiu realizat de organizatia Which? din Marea Britanie.

Etichetele inselatoare sau care nu ofera informatii suficiente sunt cea mai mare problema descoperita, privitoare la suplimentele alimentare. Consumatorii nu numai ca isi cheltuie banii inutil, dar pot ajunge si la spital. Reprezentantii Which? au verificat majoritatea vitaminelor expuse pe rafturile supermarketurilor, farmaciilor sau magazinelor de profil si au descoperit o serie de nereguli legate de etichetare.

Cele mai multe probleme au fost depistate la suplimentele alimentare care promiteau imbunatatirea sanatatii oaselor si a articulatiilor. Chiar si Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor a respins cererea producatorilor de a include pe etichete mentiuni legate de efectele benefice ale glucisaminei si ale acizilor grasi Omega-3. Cu toate acestea, ele continua sa apara pe majoritatea suplimentelor alimentare, desi nici unul dintre studiile realizate nu au reusit sa aduca dovezi relevante cu privire la sanatatea sistemului osos.

O alta problema descoperita este cea legata de produsele care au ca substante active vitamina B6 si betacarotenul. Majoritatea etichetelor nu contineau nici o referire la faptul ca un consum ridicat poate avea efecte extrem de neplacute, culminand cu spitalizarea consumatorului.

Reprezentantii Which? au intocmit un raport pe care l-au inmanat Comisiei Europene, pentru a lua masurile necesare remedierii acestei situatii. Ei doresc publicarea unei liste cu toate recomandarile de sanatate care pot fi inscrise pe etichetele suplimentelor alimentare, astfel incat consumatorii sa nu mai plateasca sume imense de bani pentru niste produse ale caror beneficii nu au o baza stiintifica.

De asemenea, recomanda ca inainte de a administra orice fel de vitamine sa cerem sfatul medicului curant. Acesta ne poate spune care este doza zilnica admisa si pe ce perioada putem urma tratamentul, astfel incat sa nu avem probleme de sanatate.

Mai mult, suplimentele alimentare nu substituie o dieta sanatoasa, iar vitaminele pe care le ingeram din alimente au cea mai mare biodisponibilitate.

Citeste si Jurnalul National!

sursa foto: saidaonline.com

În articolul

Suplimentele alimentare nu sunt o optiune sanatoasa pentru slabit

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 aprilie 2025. Gemenii se gândesc la vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Bancă vs. Fidelis: Cât câștigi în plus dacă investești 100.000 de lei în titluri de stat față de un depozit bancar, timp de un an
a1.ro
Cine este și cum arată soțul Alinei Chivulescu. Dan Chișu este guest star în Iubire cu parfum de lavandă
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Estonian Kringel, împletitura dulce și aromată a Estoniei
useit.ro
Funcția ChatGPT care a atras 1 milion de utilizatori într-o singură oră. Pentru ce opțiune există o „cerere biblică”
as.ro
Ce avere are magnatul român cu o poveste de viaţă impresionantă. Cum a reuşit să-şi câştige primii bani
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x