Te trezești obosită dimineața? 5 motive surprinzătoare
Publicat pe 15.07.2015 la 17:49 Actualizat pe 15.07.2015 la 17:55
În ciuda faptului ca adormi în fiecare seară la ore rezonabile şi a doua zi nu te trezeşti foarte devreme, totuşi, abia te dai jos din pat dimineaţa, la serviciu nu te poţi concentra şi aștepți cu nerăbdare ora de culcare.
În ciuda faptului ca adormi în fiecare seară la ore rezonabile şi a doua zi nu te trezeşti foarte devreme, totuşi, abia te dai jos din pat dimineaţa, la serviciu nu te poţi concentra şi aștepți cu nerăbdare ora de culcare.
Cafea nu are niciun efect la prima oră
afeina blochează o substanţă din creier numită adenozină, care dă senzaţia de somn pe timpul zilei. Dimineaţa, ea se găseşte în cantităţi foarte mici în corp, aşa că mai bine bei cafea la serviciu sau la prânz.
Sari peste micul dejun
După ce ai dormit, trebuie să îi dai corpului nutrienţi pentru ca el să funcţioneze corespunzător. Cel mai bun mic dejun e unul bogat în fibre şi proteine: pâine integrallă, ovăz, ouă fierte. Evită însă micul dejun bogat în grăsimi, te poate face şi mai somnoroasă.
Hainele strâmte sau în culori nepotrivite
Hainele strîmte nu au o acţiune benefică asupra organismului: strâng pielea şi presează articulaţiile, astfel că organismul depune mai mult efort în distribuirea oxigenului pe toată lungimea corpului. Mai mult, culorile hainelor purtate de noi influenţează răspunsurile organismului: culorile închise induc o stare de somnolenţă, în timp ce culorile deschise sau aprinse energizează organismul şi induc o stare bună de spirit.
Deficitul de fier sau vitamina D
Deficitul de fier provoacă anemie şi oboseală, iar deficitul de vitamina D provoacă dureri musculare. Dacă tu suferi de astfel de carenţe, este imposibil să nu fi asociat deja oboselii matinale.
Deshidratarea
O altă cauză surprinzătoare pentru care te trezeşti dimineaţa tot obosit este faptul că-ţi privezi organismul de necesarul de lichide. Şi când spun lichide, le elimin din start pe cele sub formă de băuturi carbogazoase, energizante şi sucuri din comerţ. Este vorba strict despre apă, ceaiuri fără adaosuri, sucuri făcute în casă din fructe şi legume. Deshidratarea din timpul zilei suprasolicită organismul în timpul nopţii, scăzând viteza sângelui şi oxigenarea ţesuturilor.