Teiul combate raceala si inlatura cearcanele

Publicat pe 30.05.2011 la 14:51

Cunoscut in special pentru parfumul imbatator al florilor sale, dar si pentru proprietatile calmante, teiul are efecte favorabile intr-o multitudine de afectiuni.

Nu numai florile de tei au efecte terapeutice, ci si scoarta alba a lemnului, iar frunzele tinere si foarte moi ale florilor de tei pot fi adaugate in salate, carora le vor da un gust deosebit.
Culesul se face pe timp frumos, neploios, iar uscarea sa face in locuri umbroase si uscate, bine aerisite, pentru ca florile de tei sa-si pastreze toate principiile active.

Actiuni specifice

- Boli ale aparatului respirator: bronsita, astm bronsic, tuse cronica si convulsiva, guturai, raceli, gripa cu febra, faringite, reducerea inflamatiilor gatului;
- Afectiuni ale sistemului nervos: insomnii, dureri de cap, ameteli, stari de nervozitate, tensiune psihica, migrene, agitatie nocturna, oboseala, surmenaj intelectual, emotivitate, anxietate ;
- Afectiuni ale gurii (amigdalite, laringite, stomatite) si ale nasului (rinite) ;
- Combate hipertensiunea si tulburarile cardiace, insuficienta cardiaca cu edeme, ateroscleroza cu fluidizarea sangelui, palpitatii si spasme cardiace ;
- Afectiuni digestive, colecistite, dischinezie biliara, indigestii, tonifierea stomacului (cand se asociaza cu musetel si menta), constipatie, hemoroizi, intoxicatii;
- Diabet zaharat, obezitate;
- Afectiuni uro-genitale: cistite cronice, cistalgii, dismenoree, bufeuri de menopauza;
- Reumatism, artrite, guta, varice, dureri musculare si de spate;
- Combate formarea ridurilor, a cearcanelor si a alopeciei.


lnfuzia


Doua lingurite de flori uscate se pun in 200 ml de apa clocotita. Se acopera 10-15 minute, se strecoara, se indulceste cu miere si se beau 2-3 ceaiuri caldute pe zi, cu efecte calmante in tusea convulsiva, bronsite, dureri de piept, raceala, stari gripale (ca sudorific), tensiune psihica si tulburari cardiace. Aceeasi infuzie, luata dupa masa, ajuta digestia si tonifiaza stomacul. Bauta cu 30 de minute inainte de culcare, infuzia asigura un somn linistitor. In amestec cu sunatoarea, are efecte contra durerilor de inima (mai ales la hipertensivi), dureri de cap, ameteli si afectiuni psihice.


Tinctura


10 g de flori uscate Ia 100 ml de alcool de 70°, se macereaza 10 zile, agitand-o zilnic pentru uniformizare. Se strecoara si se toarna in sticle de culoare inchisa si se foloseste ca lotiune pentru stimularea cresterii firelor de par.


Tratamente externe


Gargara cu infuzie din 4 linguri de flori la 200 ml de apa clocotita - se infuzeaza 15-20 de minute, se strecoara si se foloseste ceaiul cald in inflamarea amigdalelor, dezinfectarea cavitatii bucale (candidoza, stomatita, faringite), stari de neliniste, nervozitate.


Inhalatii cu infuzie din 5-10 flori la 200 ml de apa clocotita - se incalzeste si se face inhalatia cu aburi pentru laringite, faringite si pentru combaterea ridurilor si a cearcanelor.


Bai cu decoct din 500 g de flori la 3 litri de apa rece - se fierb 10-15 minute si se strecoara in apa din cada la temperatura de 37°C. Baia dureaza 20 de minute si are rol calmant general si decongestiv, mai ales la copii nervosi si la bolnavi de tuse convulsiva si insomnie, precum si pentru catifelarea tenului.


Comprese calde cu infuzie din 60-70 g de flori la 1 litru de apa clocotita - folosite pentru combaterea ridurilor, a cearcanelor, ochi obositi, ten cuperozic si cu eruptii cutanate, tinand un tifon umed timp de 10-15 minute.


Cataplasme cu frunze proaspete strivite - se pun pe furuncule, arsuri, plagi dureroase, pecingine, hemoroizi externi.

Citeste si Revista Felicia!


În articolul

Teiul combate raceala si inlatura cearcanele

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 17 aprilie 2024. Berbecii sunt sfătuiți să-i ajute pe cei din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Val de ploi şi vijelii peste România. Temperaturile vor scădea brusc cu până la 15 grade Celsius în mai multe regiuni ale ţării
a1.ro
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au o fetiță de 5 luni
HelloTaste.ro
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Catine
Nuci cu cremă caramel de post. Rețetă de desert delicios și spornic
useit.ro
7 obiecte pe care nu trebuie să le pui lângă router dacă vrei Internet rapid. Cum afectează semnalul Wi-Fi
as.ro
Detalii incredibile despre înmormântarea de lux a lui Costel Corduneanu! Ce s-a aflat despre mormântul „Stăpânului Moldovei”
MediCOOL
Obiceiuri care îți afectează creierul. Ce să eviți pentru a-ți proteja funcțiile cognitive și memoria
Spynews
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
DeParinti
Stimulentul de inserție 2024. De ce sumă poți beneficia din partea statului
MediCOOL
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
HelloTaste
Clătite de post cu mere, desertul potrivit în orice moment al zilei
x