Tot ce trebuie sa stii despre mastectomie ca metoda preventiva sau ultima solutie

Publicat pe 14.05.2013 la 11:14 Actualizat pe 14.05.2013 la 12:51

Vestea ca Angelina Jolie a trecut printr-o dubla mastectomie de buna voie, dupa ce a aflat ca avea 87% sanse de a face cancer de san, a socat lumea din entertainment. Ceea ce femeile privesc de obicei ca ultima solutie, operatia care le inspaimanta, a fost alegerea actritei ca metoda preventiva.

Citeste mai multe despre alegerea curajoasa a Angelinei Jolie, aici!

Inainte de a te decide ca vrei sa scapi de indoieli pe aceasta cale, iata ce trebuie sa stii despre mastectomie - operatia de indepartare chirurgicala a sanului/sanilor.

Mastectomia este optiunea indicata de medici unei paciente care are cancer de san sau are sanse mari de dezvolta tumori canceroase maligne in zona sanilor. Mastectomia poate fi unilaterala (un san) sau bilaterala/dubla.

Mastectomia preventiva implica indepartarea ambilor sani, reducand enorm riscul de a face cancer mai tarziu. Aceasta procedura este recomandata numai femeilor care au risc mare de a se imbolnavi de cancer pentru ca o persoana sau mai multe din familie au trecut prin asta sau in cazul in care geneticianul observa mutatii care duc la cresterea riscurilor.

4 tipuri de mastectomie

Pe langa indepartarea sanilor, mastectomia poate implica indepartarea unor noduli limfatici in zona axiala pentru a determina daca cancerul s-a raspandit. Pentru o astfel de disectie, chirugul alege cativa noduli din jurul subratului, de langa tumora, explica specialistii de la mayoclinic.com.

Mastectomia radicala modificata implica indepartarea intregului san, adica tesut, piele, areola si sfarcul. Aceasta procedura este de obicei recomandata pentru tumorile mari sau daca cancerul s-a raspandit catre nodulii limfatici. Uneori, va fi indepartata si o parte din musculatura si pielea care acopera cutia toracica, cat si nodulii limfatici.

Mastectomia simpla implica indepartarea intregului san, adica tesut, piele, areola si sfarc.

Mastectomia fara piele implica indepartarea tesuturilor din zona sanului, sfarcul si areola, dar nu si pielea. Dupa terminarea operatiei, incepe reconstructia sanului.

Mastectomia subcutanata implica numai indepartarea tesutului sanului, fara piele, sfarc, areola si muschii toracici. Se poate face totodata o biopsie a nodulilor limfatici si imediat, reconstructia sanului.

Riscurile unei astfel de proceduri

Inainte de operatie, medicul te va informa asupra riscurilor procedurii chirurgicale. In general, aceasta sunt:

- sangerare

- infectie

- durere

- inflamarea bratului

- formarea unor cicatrici dure in jurul operatiei

- durere si rigiditate a umarului

- amorteala sub brat, dupa indepartarea nodulilor limfatici

- aparitia unui hematom

Ce implica reconstructia sanului

Majoritatea femeilor opteaza pentru reconstructia sanului imediat dupa mastectomie. Aceasta procedura este realizata de un chirurg plastician, care poate opta pentru urmatoarele metode:

- sa foloseasca instrumente de intindere a tesutului, pentru formarea unui locas de introducere a implanturile din gel sau silicon

- sa foloseasca propriul tau tesut

- sa opteze pentru o combinatie de reconstructie a tesuturilor si implanturi

In timpul si dupa operatie

Mastectomia are loc sub anestezie generala. Durata unei astfel de proceduri dureaza intre 1-3 ore, fara operatia de reconstructie. Daca ti se recomanda o dubla mastectomie, asteapta-te sa petreci mai mult timp pe masa de operatie si in spital. Totodata, daca ai optat pentru reconstructia sanului imediata, durata procedurilor chirurgicale va fi mai mare.

Dupa operatie, vei fi dusa intr-un salon unde tensiunea arteriala, pulsul si respiratia vor fi monitorizate. Ti se va pune un dressing peste zona operata. In primele ore si zile vei simti dureri normale, amorteala si o senzatie de ciupire in zona axiala. Medicul tau iti va da sfaturi privind "propriul tratament" acasa: cum sa ai grija de incizii si drene, care sunt primele semne ale unei infectii si ce fel de miscari ai voie sa faci. Ti se va da, probabil, un antibiotic si un analgezic.

Nu uita! Intreaba-ti medicul cand vei putea sa porti din nou sutien sau o proteza.

Citeste si Femeile curajoase care au invins cancerul de san, fotografiate intr-un pictorial PREMIERA!

Citeste si Cat de necesare si eficiente sunt, de fapt, mamografiile?

Vezi ce controale periodice trebuie sa iti faci - obligatoriu - la 20 si 30 de ani!

sursa: mayoclinic.com

foto:idiva.com

În articolul

Tot ce trebuie sa stii despre mastectomie ca metoda preventiva sau ultima solutie

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 martie 2024. Leii se îndrăgostesc. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Românii ar putea beneficia de un nou tip de concendiu medical plătit. Se vor putea acorda maxim 45 de zile într-un an
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Ciorbă de ștevie cu zeamă de varză, mai gustoasă și mai sănătoasă
Catine
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2024. Balanțele își regăsesc liniștea în relațiile de cuplu
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
A venit decizia în procesul de custodie a fiicei Ronei Hartner! Cu cine va sta Rita! Acuzaţii teribile la adresa tatălui fetei
MediCOOL
Ce efecte are combinația de magneziu și zinc, potrivit specialiștilor
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Obiecte de uz casnic care pot fi periculoase pentru un copil curios. La ce anume ar trebui să fii atentă dacă îți dorești un mediu sigur
MediCOOL
Remedii naturale care te pot scăpa de mătreață. Cum le poți aplica eficient
HelloTaste
Cartofi aurii în crustă de mălai. Rețetă simplă și delicioasă, de post
x