Tot ceea ce trebuie sa stii despre menstruatie
Publicat pe 17.09.2013 la 17:47 Actualizat pe 17.09.2013 la 17:54
Vine o data pe luna si ne da vietile peste cap. Desi este un lucru normal ce ne arata ca organismul nostru functioneaza, uram acele zile.
O femeie fara probleme are menstruatie o data la 28 de zile. In functie de organism, ciclul poate dura intre trei si sapte zile.
Cand lipseste timp de cateva luni, ceva se intampla. De exemplu sindromul ovarelor polichistice – ovarele sunt coplesite de testosteron.
Acordand atentie ciclului lunar si notandu-ti datele la care vine, care este cantitatea si cat de mult te afecteaza din punct de vedepe psihic, vei stii cand se produc aceste schimbari.
Dupa ce stabilesti ritmul ciclului tau, iti vei da seama de ce anume trebuie sa te ingrijorezi.
Au trecut cateva luni de la ultima menstruatie
Dand la o parte sarcina, trebuie sa stii de cate luni nu ai mai trecut prin asa ceva. Daca sunt mai mult de trei, programeaza-te de urgenta la un medic ginecolog.
Pot aparea probleme cu endometrul – grosimea peretelui uterului, probleme ale tiroidei, imbatranirea prematura a ovarelor sau ovare polichistice.
De asemenea, scaderile in greutate pot afecta ciclul menstrual. Cele care sufera de amenoree sau tulburari de alimentatie pot avea si ele probleme.
Menstruatie dureroasa
Este usor sa consideri crampele ca o parte normala a menstruatiei. Insa daca ai parte de multe dureri in aceasta perioada, cel mai bine ar fi sa mergi la un consult.
Medicii spun ca nu este normal ca o femeie sa aiba asemenea dureri incat sa fie nevoita sa stea in casa, anulandu-si toate activitatile.
Exista diferente intre o persoana care ia cateva pastile si o alta care isi programeaza viata in functie de menstruatie.
Sangerare excesiva
Sangerezi mai mult decat de obicei? Da un telefon si fa o programare. La medic.
Daca de obicei folosesti patru-cinci tampoane pe zi si, dintr-o data ai nevoie de zece, inseamna ca e ceva in neregula.
Sangerarea excesiva poate fi legata de fumat sau de fibroze uterine – cresteri necanceroase in uter ce pot cauza dureri de spate sau fac urinarea grea.
Toate acestea sunt semne ale infertilitatii.
Sangerarile in exces reduc numarul celulelor rosii din sange, ceea ce duce ca scaderea cantitatii de fier.
Daca treci prin asa ceva, medicul iti poate prescrie contraceptivele potrivite sau schimbari ale stilului de viat: pastile cu fier, vitamina C sau imbogatirea alimentatiei cu peste sau ardei rosu cu doua saptamani inainte de menstruatie pentru prevenimrea anemiei.
Ai menstruatie mai mult decat o data pe luna
Desi este normal sa ai o menstruatie o data la 28 de zile, este tot atat de normal sa ai una si la 21 sau 35 de zile. Poti avea chiar menstruatie la 14 zile.
Daca observi ca sangerezi o data la doua saptamani, in seamna ca s-au produs in organismul tau schimbarii hormonale.
Nu exista insa un ghid pentru toate femeile. Ceea ce este normal pentru una, este anormal pentru cealalta.